Cu cati bani poti trece la aeroport  – Nerespectarea legilor duce confiscarea banilor

0
1597

Cu cati bani poti trece la aeroport – Multi romani calatoresc in ziua de astazi ca sa munceasca in strainatate si se intorc cu banii stransi dupa o perioada de timp inapoi in tara ca sa investeasca.

E foarte important ca inainte de calatorie fiecare cetatean sa cunoasca regulile pe care trebuie sa le respecte atat in interiorul Uniunii Europene cat si in tarile din afara acesteia, dar si regulile si legile impuse de fiecare tara in parte.

Cu cati bani poti trece la aeroport – in interiorul Uniunii Europene

Pe site-urile oficiale ale Uniunii Europene cu informatii pentru cetateni exista avertizarea ca la intrarea sau iesirea din Uniune cu cel putin 10.000 de euro in numerar, sau echivalentul in alte monede, suma trebuie declarata integral autoritatilor vamale.

In caz contrar, sanctiunile sunt drastice si se pot lasa cu amenzi foarte mari sau chiar cu confiscarea banilor. Autoritatile vamale pot efectua controale individuale si pot verifica bagajele sau masina.

Daca doriti sa calatoriti insa dintr-o tara UE in alta, cu o suma de peste 10.000 de euro in numerar sau echivalentul in oricare alta moneda, trebuie verificat mai intai pe langa autoritatile vamale din fiecare tara pe care o tranzitati daca trebuie declarata suma, legile pot sa difere.

Cu cati bani poti trece la aeroport – si cum se procedeaza

Ca sa raspundem mai clar intrebarii ‘cu cati bani poti trece la aeroport’, concluzionam ca se poate trece cu orice suma, oricat de mare. Nu exista vreun plafon mentionat in vreo lege sau regula. Important e ca sumele de peste 10.000 de euro sa fie declarate la aeroport, la vama, iar pentru ele se va depune o declaratie.

Fara completarea acelui formular care justifica suma de bani, autoritatile pot sa confiste suma si pot da amenzi serioase.

Cu cati bani poti trece la aeroport – exemplul Italia

Legea italiana de exemplu nu impune limite cantitatii de bani in numerar sau valorilor asimilate, cum ar fi cecurile de calatorie, cu care se pot trece frontierele italiene, atat la intrare cat si la iesire.

Acest lucru e valabil atat pentru calatoriile dinspre si catre tarile Uniunii Europene cat si pentru cele dinspre si catre tarile extracomunitare.

Daca suma e egala sau mai mare de 10.000 de euro, este necesara completarea unei declaratii care se depune la birourile Vamii in momentul in care se trece frontiera.

Formularul de utilizat se poate descarca de pe site-ul Agentiei Vamilor si Monopolurilor pe care il gasiti AICI. 

Ca idee, in declaratie se vor trece date personale si e necesar sa se specifice cantitatea exacta de bani, originea lor si destinatarul, daca e diferit de declarant, dar si la ce vor fi utilizati. Mai mult, trebuie introdu si itinerarul si mijloacele de transport utilizate.

Cei care nu prezinta declaratie si sunt descoperiti in timp ce transporta cel putin 10.000 de euro risca sanctiuni grave care cresc in functie de suma.

Se poate confisca fie 30%, fie 50% din bani si amenda poate ajunge de la 10 la 50% din suma care depaseste valoarea de 9.999 euro.

Amenda minima in acest caz este de 300 de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.