Casatorie in Spania – Costuri, documente si cerinte legale

0
860

Casatorie in Spania – Daca sunteti romani si locuiti in Spania puteti sa va casatoriti legal, insa trebuie sa va informati din timp despre toate documentele si locurile in care aveti de umblat pentru indeplinirea formalitatilor.

Am incercat sa facem un scurt ghid care sa contina notiuni de baza pe care e foarte bine sa le stii pentru a organiza nunta in Spania, de la cerinte legale si documente pana la costurile estimative si cateva recomandari de locuri populare.

Casatorie in Spania – Casatoriile gay sunt permise in Spania

Fie ca vorbim de ceremoniile civile dar si de nuntile religioase, acestea sunt recunoscute in Spania. Inca din anul 2005 casatoriile de acelasi sex au fost si ele legalizate.

Desigur, acestea se pot face direct catre Registrul Civil Spaniol sau instanta districtuala unde va avea loc casatoria, daca unul dintre cei doi parteneri e cetatean spaniol sau indeplineste cerinta de rezidenta de 2 ani.

Catolicii, evreii, islamistii si protestantii recunosc ceremoniile religioase in SPania, insa cuplul trebuie sa obtina un certificat de casatorie inainte de ceremonie, iar nunta trebuie sa fie inregistrata de autoritatile relevante.

Casatorie in Spania – Acte necesare

Daca vorbim despre o nunta civila, trebuie contactat Oficiul de Stare Civila la care se aplica direct. Acolo veti avea nevoie de acte: pasaport valid pentru ambii parteneri, certificat de nastere in originala, dovada ca ambii parteneri sunt liberi sa se casatoreasca, ceea ce se poate obtine numai de la Ambasada tarii natale sau de la Consulat. Mai e nevoie de certificat de divort/anulare/deces unde este cazul, certificat de rezidenta.

In cazul unei nunti catolice mai este nevoie de urmatoarele docmente: Formular prenuptial, certificat de botez, impartasanie si confirmare care sunt emise de catre biserica parohiala, declaratie de libertate pentru casatorie de la preotul paroh, permisiune speciala de la Episcop.

Casatorie in Spania – Casatiria la sediul misiunii diplomatice

Daca vorbim despre cetateni romani, acestia pot sa isi organizeze oficierea casatoriei la Ambasada, iar dosarul trebuie sa contina urmatoarele acte: Certificat care atesta rezidenta legala in circumscriptia consulara a misiunii, certificate de nastere ale viitorilor soti, certificate de nastere cu mentiuni, carti de identitate sau pasapoarte aflate in termen de valabilitate, certificate medicale prenuptiale eliberate de medicul de familie care trebuie sa contina mentiunea ‘apto para contraer matrimonio. Documentul trebuie sa fie ulterior avizat de Colegiul Medicilor de care apartine medicul de familie, Consiliul General Al Medicilor din Spania si sa fie legalizat cu Apostila de la Haga.

Casatorie in Spania – Costuri aproximative

Daca iti faci nunta in Spania trebuie sa stii ca documentele si alte costuri administrative ajungin jurul a 500 de euro, o receptie poate fi organizata cu 1500 de euro, iar la acelasi pret se gaseste si un fotograf. Preotul poate costa si el pana in jurul a 450 de euro.

Spania e taramul multor climate si atmosfere culturale, iar printre cele mai frecventate locatii de nunta sunt fie castelele sau chiar plajele. Printre cele mai populare destinatii de nunta din Spania se numara Son Marroig, Deia in Mallorca, o locatie istorica de pe malul marii, Monsterio de Piedra din Zaragoza, o manastire veche intr-un decor linistit, dar si Duna Arroceria din Valencia, o renumita destinatie gastronomica in oras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.