Iohannis, despre Brexit: Niciun român nu trebuie să aibă emoții

0
531
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate în cazul unui Brexit, indiferent dacă acesta va fi cu sau fără acord.

„Suntem de părere că de departe cea mai bună variantă este un Brexit cu acord și am văzut în ultimele luni o tendință de acceptare a acestei abordări și în partea cealaltă a Marii Britanii. Însă, acolo sunt alegeri pe 12 decembrie.

Probabil, în seara de 12 – noi avem Consiliu European pe 12-13 – probabil în seara primei zile de Consiliu vom ști primele rezultate estimative și ne vom da seama cum vor putea evolua lucrurile. Eu cred în continuare, că va prevala înțelepciunea politică și Brexit-ul se va produce la sfârșitul lui ianuarie cu un acord.

Niciun român nu trebuie să aibă emoții în ce privește statutul pe care îl va avea după Brexit. Drepturile la muncă, a asigurări sociale, pensii și așa mai departe sunt foarte bine protejate”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că românii din Regatul Unit nu vor fi afectați de un Brexit fără acord și este de părere că se poate ajunge la o înțelegere prin care să fie protejate drepturile românilor care lucrează în Marea Britanie.

„În cazul mai puțin probabil, dar nu poate fi exclus, al unui Brexit fără Acord, vom fi în situația de a negocia aceste drepturi într-un cadru bilateral. Și în această situație suntem bine pregătiți.

Eu am avut discuții aprofundate, detaliate cu prim-miniștrii britanici, și cu doamna May, și cu actualul prim-ministru, și am constat că există o dorință reciprocă de a proteja drepturile cetățenilor în bilateral și, în acest sens, nu am nicio emoție că vom ajunge foarte rapid la un Acord convenabil și care îi va proteja bine pe românii din Mare Britanie.

Deci, și într-o situație, și în alta, românii vor fi protejați, vor exista acorduri bilaterale sau Acordul mare pe Brexit și nu văd niciun motiv de îngrijorare. Repet, prefer, de departe, un Brexit cu acord, dar noi, România, suntem bine pregătiți și pentru cealaltă variantă”, a mai spus Iohannis.

Marea Britanie a obținut o amânarea a ieșirii din Uniunea Europeană până pe 31 ianuarie 2020. Pe 12 decembrie, în Marea Britanie vor fi alegeri anticipate, iar Boris Johnson speră să obțină majoritatea în Parlament, pentru a ratifica acordul pe care l-a negociat cu reprezentanții UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.