Cum obtii asistenta medicala gratuita in Spania. Documente necesare

Daca muncesti in Spania si detii resedinta legala pe teritoriul statului, iata cum obtii asistenta medicala gratuita in Spania.

0
3792

Daca muncesti in Spania si detii resedinta legala pe teritoriul statului, iata cum obtii asistenta medicala gratuita in Spania.
Cetatenii unui stat menmbru UE si care au resedinta legala in Spania, iar veniturile lor nu depasesc 100.000 de euro, au dreptul la asistenta medicala gratuita.

Pe langa documentele necsare de la angajatorul din Spania, care sa ateste venitul dumneavoastra, mai aveti nevoie si de o serie de acte din tara natala, dupa cum urmeaza.

1. Adeverinta de venit, care se elibereaza de catre Administratia Financiara pe a carei raza se afla domiciliul persoanei in cauza.

2. Adeverinta de asigurat sau negatia – Conform Legii 95/2006 (cu modificarile si completarile ulterioare) privind reforma in domeniul sanatatii, cetatenii romani cu domiciliul in Romania sunt obligati sa achite contributia asigurarilor sociale de sanatate. Desigur, sunt categorii exceptate de la plata contributiei, cum ar fi: copiii pana la 18 ani, tinerii intre 18-26 ani care nu realizeaza venituri din munca, numai daca sunt elevi, studenti sau ucenici, pensionarii cu venit mai mic de 740 lei, femeile insarcinate care nu realizeaza venituri impozabile pe perioada sarcinii si lauziei, persoanele beneficiare de legi speciale. Casa de Asigurari de Sanatate la care este afiliata persoana elibereaza adeverinta de asigurat sau negatia.

3.Pensionarii care nu au alte venituri si care dobandesc resedinta intr-un stat membru al UE/SEE sau Elvetia au dreptul la formularul S1, eliberat de Casa de Asigurari de Sanatate, care confera drept la asistenta medicala in statul respectiv.

4. Studentii sau persoanele care efectueaza cursuri de formare/perfectionare intr-un stat membru au si ei dreptul la formularul S1 (E 106) pe perioada desfasurarii studiilor, in conditiile de la pct.2.

Cum obtii asistenta medicala gratuita in Spania si cine mai poate fi asigurat

Accesul la asigurarile de sanatate se poate oferi si membrilor familiilor asiguratilor, atata timp cat si acestia au resedinta in Spania, potrivit occidentul-romanesc.com.

  • sotul/ sotia asiguratului sau persoana care convietuieste cu asiguratul timp de cel putin un an si copiii acelei persoane;
  • descendentii in linie dreapta ai asiguratului;
  • fratii si surorile asiguratului;
  • copiii aflati in plasament, mai tineri de 26 de ani sau cu grad de handicap de cel putin 65%;
  • copiii adoptati si minorii aflati in plasament in timp ce procesul de adoptie este in curs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.