Satele romanesti din Grecia. Povestea cutovlahilor, fratii nostri rataciti pe taramuri elene

Satele romanesti din Grecia formeaza o comunitate stransa, veche de secole. Acestia provin dintr-un neam stravechi de ciobani care au ajuns pentru prima oara pe taramul grecesc cu oile.

0
2186

Satele romanesti din Grecia formeaza o comunitate stransa, veche de secole. Acestia provin dintr-un neam stravechi de ciobani care au ajuns pentru prima oara pe taramul grecesc cu oile. Obositi si toropiti de soare, ei au gasit umbra in acea zona, pentru a se odihni.
Potrivit adevarul.ro, vlahii din Grecia se lauda ca „mnielu” lro este mancare cu specific „vlahesc” pentru ca stramosii lor au fost „tiobani”.

Satele romanesti din Grecia

Numarul aromanilor din Grecia, cunoscuti si sub numele de „cuto-vlahi”, „valahofoni” sau „farseroti” (de la Farsala), dupa unele statistici, ar putea fi cuprins intre 700 000 si 1 200 000.
Drepturile lor au fost de-a lungul timpului incalcate. Cuto-vlahii din Grecia, considerati de multe ori ca fiind greci romanizati, au avut parte de multe ostilitati. Astfel, in anul 1945 s-au inchis toate scolile cu predare in limba romana. Din acest motiv, nici macar la Atena nu exista o biserica romaneasca, informeaza romanii.ro.

Satele romanesti din Grecia

Cuto-vlahii se remarca printr-o aparitie cu totul distincta. Majoritatea au bastoane, desi nu au niciun fel de problema la mers. Acesta face parte din aspectul lor traditional si aminteste de perioada in care pastoreau oile. De altfel, motivul pentru care li se spune cuto-vlahi are de-a face cu acest obiect. „Cuto-vlahi” inseamna „vlahi schiopi”.
Ei vorbesc o limba foarte veche, cu multe elemente din romana, motiv pentru care am reusit sa ne intelegem bine cu ei. isi spun vlahi, nu greci. Din pacate pentru ei, desi sunt o comunitate importanta, grecii nu-i recunosc ca o minoritate“, a spus o turista din Romania pentru adevarul.ro, despre cuto-vlahii din satul Karitsa.

Despre cuto-vlahii din satele romanesti din Grecia se mai stie ca sunt oameni ospitalieri si extrem de harnici. Vatra, scoala, primaria, cabinetul medical sunt plasate in centru comunitatii si sunt bine intretinute. Imbracati in camasa alba, palarie si insotiti de nelipsitul baston, cuto-vlahii ii intampina cu bratele deschise pe toti cei care trec pragul comunitatii lor. Vinul grecesc, mielul la protap si pepenele rosu fac parte din bucatele cu care ii primesc pe oaspeti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.