Discriminare în Italia. O româncă a fost refuzată la închirierea unui apartament

0
571
FOTO: ninocare/Pixabay.com
FOTO: ninocare/Pixabay.com

O româncă rezidentă de peste 10 ani în Italia, care are un contract de muncă, nu a putut să închirieze un apartament în zona Pozzo Strada, din Torino, pentru că este străină.

Potrivit Torino Oggi, de la agenția imobiliară a primit un răspuns care a șocat-o: „Ne pare rău, dar proprietara nu vrea străini”.

Unul dintre agenții imobiliari a spus că unii clienți nu vor chiriași străini și s-a scuzat spunând că nu e vina lui.

Un studiu realizat de autoritățile din Torino arată că străinii sunt de multe ori discriminați din cauza locului din care vin sau religiei. În același raport se mai precizează că cea mai mare comunitate de străini din Torino este reprezentată de români (46%), urmată de marocani, chinezi și albanezi.

Anul trecut, un jurnalist de la cotidianul La Stampa a făcut un experiment social prin care a dorit să vadă cât de ușor își poate închiria o locuință un străin.

Reporterul a sunat la 60 de agenții și privați și a spus că ar vrea să își ajute un prieten african să-și găsească o locuință. Jurnalistul a ajuns la concluzia că este foarte greu pentru un străin să devină chiriaș pentru că mulți dintre proprietari le solicită agenților imobiliari să închirieze doar italienilor.

De exemplu, la periferia orașului, chiar dacă sunt multe locuințe goale, proprietarii preferă să le țină așa decât să le dea imigranților în chirie. Un studiu al „Solo Affitti”, la Torino 62% dintre locuințele închiriate sunt ocupate de italieni, 18,7% de cetățeni proveniți din țări europene și 9.3% de străini din afara UE. De asemenea, străinii plătesc chirii mai mari cu 20-30% mai mult.

Un anunț de închiriere în care se preciză că se dorește doar italieni a fost afișat și într-un loc public din cartierul multietnic Pigneto, din Roma. Anunțul avea ca titlu – „Închiriez italienilor”. În camera de circa 18 metri pătrați nu se acceptau „străini, droguri, oaspeți și animale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.