O asociație italiană atrage atenția că vârsta badantelor a crescut foarte mult

0
502
FOTO: truthseeker08/Pixabay.com
FOTO: truthseeker08/Pixabay.com

Președintele Asociației italiene ACLI Mondo Colf din Bologna, Filippo Diaco, atrage atenția că media de vârstă a femeilor care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni a crescut foarte mult în ultimii 10 ani.

Diaco mai spune că un principal motiv pentru care cele mai multe „badante” lucrează la vârste înaintate este că nu au destui ani lucrați pentru a ieși la pensie.

„Multe dintre ele nu au contribuții suficiente și asta va avea repercursiuni puternice asupra sănătății lor de îndată ce nu vor mai fi în stare să lucreze”, a mai spus Filippo Diaco, potrivit Rotalianul.com.

Acesta mai precizează că în Bologna, de exemplu, aproape două mii colaboratoare familiale au vârstă peste 65 de ani. „Vârsta medie a îngrijitoarelor s-a ridicat mult. În urmă cu 10 ani era între 40 și 55 de ani, astăzi este între 55 și 70 de ani. Printre contractele de angajare din acest avem și persoane de 70 de ani care au grijă de bătrâni de 80 de ani”, a mai spus președintele asociației ACLI Mondo Colf.

O soluție propusă de reprezentanții asociației este de a se implementa un sistem de siguranță socială, care să le consilieze pe lucrătoarele din categoria asistentelor familiale.

Potrivit unei statistici, în Italia sunt aproximativ 400.000 de badante. Cele mai multe persoane care lucrează la îngrijirea bătrânilor sunt din România. Însă există ar exista și multe badante care lucrează la negu, fără contract de muncă.

Badantele au îndatoriri, dar și multe drepturi pe care nu le cunosc. De exemplu, legea italiană prevede că pentru o badantă care locuiește în casa angajatorului, programul de lucru va fi de 10 ore zilnic, fiind incluse și orele de pauză și masă, dar nu mai multe de 54 de ore săptămânal. Pentru cei care nu locuiesc în aceeași casă, numărul de ore este 8 pe zi și 40 pe săptămână.

În cazul în care lucrați noaptea, angajatorul trebuie ca în ziua următoare să vă acorde perioadă de odihnă de 11 ore consecutive.

În fiecare săptămână trebuie să aveți o zi și jumătate liberă, iar în cazul în care lucrați aceste ore vor fi suplimentate salarial cu 40%, iar dacă ziua liberă este duminica, suplimentarea va fi de 60%.

FOTO: truthseeker08/Pixabay.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.