Restaurante românești în Germania. Povestea localului din Munchen în care mănâncă mii de români

0
741
Marius Dobai FOTO: stiridecluj.ro
Marius Dobai FOTO: stiridecluj.ro

Restaurante românești în Germania. Un român din Jibou, județul Sălaj, a plecat în Germania pentru un trai mai bun. După ce a încercat mai multe lucruri a reușit să își facă propriul restaurant, alături de un conațional.

Marius Dobai a ajuns în Germania în 2014, la Munchen. Aici a deschis restaurantul Transilvania, unde vin să mănânce mii de români nu doar din oraș, ci și din alte localități din apropiere.

„Din cauza sistemului din România, în anul 2014, am ales să plec în Germania, o țară despre care nu știam foarte multe lucruri. Am mers la risc cu un simplu bagaj și cu 100 euro în buzunar, ajungând la Munchen, în capitala Bavariei. Am muncit la un restaurant nemțesc, făceam curățenie și eram câte o dată și spălător la bar.

Neștiind limba germană, mă înțelegeam prin semne sau cu ajutorul google translate. În acest restaurant am muncit 4 luni după care am hotărât să plec deoarece patronul restaurantului nu dorea să îmi facă actele necesare pentru a putea rămâne în Germania”, a declarat Marius Dobai, pentru stiridecluj.ro.

Restaurante românești în Germania. Prima dată a avut probleme

Apoi a mers la un hotel renumit din Munchen și s-a angajat pe un post de cleaner. Aici l-a cunoscut pe Ionuț Baranescu, un român din Sibiu și împreună s-au gândit să-și un restaurant.

„Am hotărât împreună să deschidem un restaurant, eu având experiența acumulată în România în domeniul gastronomic. Am deschis primul restaurant, numit Jack’s. Cu greu am obținut acest restaurant și cu mulți bani.

După 5 luni, am hotărât să închidem restaurantul deși românii veneau într-un număr foarte mare, dar proprietari restaurantului, a clădirii, de naționalitate nemți, nu vroiau să accepte clienți români, angajați români…

Timp pe un an de zile de la închiderea restaurantului am avut diferite programări pentru alte restaurante, dar eram refuzați pe motiv că eram români și că un restaurant românesc nu o să functioneze niciodată în orașul Munchen.

Speranțele începeau să scadă în găsirea unei noi locații, dar într-o zi am găsit un anunț pe un site pentru preluarea unui restaurant”, a adăugat românul.

Acum, restaurantul Transilvania din Munchen este unul dintre cele mai renumite localuri românești din Germania și mii de oameni îi trec pragul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.