Contre între premierul Republicii Moldova și ambasadorul României la Chișinău

0
584
Premierul Moldovei, Ion Chicu FOTO: Privesc.eu
Premierul Moldovei, Ion Chicu FOTO: Privesc.eu

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a lăsat un comentariu la o postare a ambasadorului României în Moldova, Daniel Ioniță, în care citează din „Ecleziastul” și dă de înțeles că este supărat pe autoritățile României.

Daniel Ioniță a felicitat pe Facebook diplomații moldoveni cu prilejul Zilei Diplomatului din această țară, la finalul căruia citează dintr-un articol satiric pe care Ion Luca Caragiale l-a scris în 1877, după izbucnirea războiului ruso-turc, dar înainte ca România să devină țară beligerantă.

„Adresez cele mai cale felicitări colegilor moldoveni de la Chișinău și de pretutindeni și le doresc să aibă viziune și înțelepciune în îndeplinirea mandatelor încredințate. Le ofer, totodată, un citat din finalul de la Resbelul, de marele și mereu actualul Ion Luca Caragiale: Iată deci, că vederile noastre se întăresc prin glasurile oficiale ale celor două împărăţii cu pricină. În tot cazul însă, noi tot n-am pierdut speranţa în diplomaţia Europei: tot mai credem că are să se facă pace… dupe ce s’o isprăvi resbelul”, a scris Daniel Ioniță.

Premierul Chicu a lăsat la secțiunea comentarii un mesaj „cu subînțelesuri”, citând din cartea biblică a „Ecleziastului” în prima parte a comentariului: „Aruncarea cu pietre îşi are vremea ei şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei. Sărbătoarea de azi ar fi un bun prilej pentru „sincronizare”. Noi suntem la „strâns”!”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este „deloc convins” că actualul guvern de la Chișinău își propune ca obiectiv parcursul european, iar Bucureștiul va relua „cooperare deplină” doar când vor exista acțiuni concrete în acest sens.

„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.

Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică”, a spus președintele Iohannis, întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.