O româncă e prima femeie care conduce cel mai mare laborator de cercetare de la MIT

0
890
Daniela Rus FOTO: Captură Youtube
Daniela Rus FOTO: Captură Youtube

Cercetătoare în robotică Daniela Rus este prima femeie care conduce laboratorul Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), cea mai renumită universite din domeniul tehnologiei.

CSAIL este cel mai mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei mari domenii: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie.

Echipa pe care o conduce a construit roboți care se ocupă de grădinărit, gătesc sau chiar dansează alături de oameni. Este profesor de 9 ani la Departamentul de Inginerie Electrică și Computer Sience din cadrul MIT.

Daniela Rus, în vârstă de 48 de ani, a emigrat cu familia în Statele Unite ale Americii în anii `80. Și-a luat doctoratul în computer science la Cornell University.

Într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica, Daniela Rus a explicat ce transformări vor fi mai ales în domeniul muncii după ce inteligența artificială va fi din ce în ce mai răspândită.

„Sunt convinsă că toată lumea va beneficia de AI, de învățarea automată și de roboți. Dar este important să înțelegem aceste temeri și să-i liniștim pe oameni: AI este pur și simplu un instrument, nici bun, nici rău, depinde de felul în care este utilizată. Și eu cred că poate fi folosită pentru atingerea unor obiective incredibile: reducerea sau eliminarea totală a accidentelor de mașină, păstrarea în siguranță a informațiilor personale, de asemenea, poate permite celor care lucrează să se concentreze asupra obiectivelor mari, care necesită gândire critică și strategie, lăsând celelalte activităţi pe „mâinile” mașinilor”, a declarat pentru La Repubblica.

De asemenea, în același interviu, a vorbit și despre previziunea apocaliptică care se referă la faptul că inteligența artificială va duce la pierderea locurilor de muncă. Cercetătoare a spus că aceste teorii sunt „exagerate”.

„În ciuda progresului, AI nu concurează cu oamenii în ceea ce privește percepția, raționamentul, comunicarea și creativitatea. Înțeleg totuși că există îngrijorarea că automatizarea va muta locurile de muncă. Dar s-a întâmplat și în trecut: în 1900, în SUA, agricultura a absorbit 40% din forța de muncă, astăzi, 2 la sută. Însă mai există şi cealaltă faţetă a medaliei: nimeni nu și-ar fi imaginat că explozia informaticii din anii 1990 și 2000 ar fi generat zeci de profesii noi, de la managerii de social media, la dezvoltatorii de aplicații”, a mai spus Daniela Rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.