De câți bani ai nevoie pentru un trai decent în România? Suma e uriașă pentru o familie cu doi copii

0
358

Dacă te întrebai de câți bani ai nevoie pentru un trai decent în România, acum poți afla un răspuns oficial în acest articol. O statistică făcută de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România oferă date care relevă că o persoană care trăiește singură în România o poate duce decent cu minim 3.807 lei.

De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent în România

Începând din 1 octombrie 2023, salariul minim brut în România este 3.300 de lei, după ce a fost majorat de la 3.000 de lei. Din totalul de 3.300 lei, o persoană care are pe ștatul de plată această sumă, rămâne în mână cu putin peste 2.000 lei, după plata impozitului și a contribuțiilor obligatorii. Cu 2.000 de lei net pe lună, salariul minim, nu se pate trăi decent conform studiului menționat mai sus. Pentru a ajunge la un trai decent, un român are nevoie de aproape dublul salariului minim pe economie, informează bacau.net.


Sumele cresc atunci când vorbim de cupluri sau familii cu unul sau doi copii. Astfel, un cuplu poate declara ca duce o viața decentă dacă la final de lună adună împreună 6.162 de lei, ceea ce înseamnă trei salarii minime sau 1,5 salarii nete medii pe economie.


O familie cu un copil ar trebui să câștige 8.205 lei pe lună, iar o familie cu doi copii ar avea nevoie de aproape 10.000 de lei pentru a duce un trai decent. Toate astea, în condițiile în care salariul mediu net, calculat în luna august 2023 este 4.531 lei. Față de luna septembrie a anului 2022, cuantumul veniturilor necesare pentru un trai decent ale unei familii cu doi copii a crescut cu 15.2%. În urmă cu doar un an o familie cu patru membri ducea un trai decent cu 8.659 de lei, în vreme ce în prezent e nevoie de 9.978 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.