Proteste în Barcelona. Zeci de răniți, peste 100 de zboruri anulate

0
638
FOTO: redoxkun/Wikimedia Commons
FOTO: redoxkun/Wikimedia Commons

Peste 80 de persoane au fost rănite în urma violențelor care au avut loc pe străzile din Barcelona. Mii de catalani care susțin separare de Spania au încercat să blocheze aeroportul din Barcelona după condamnarea a nouă dintre liderii lor la pedepse de până la 13 ani de închisoare pentru rolul pe care l-au avut în tentativa din 2017 de declarare a independenței Cataloniei.

Manifestații similare au fost și în alte localități din Catalonia, cum ar fi Girona și Lleida.

„100 de ani în închisoare în total. O atrocitate. Acum, mai mult ca înainte, este timpul să reacţionăm cum nu am mai facut-o. Pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre. Pentru democraţie. Pentru Europa. Pentru Catalonia”, a declarat fostul premier al Cataloniei, Carles Puigdemont. Puigdemont, fost premier al Cataloniei, este în exil în Belgia, a fost ales europarlamentar în mai 2019, însă situația sa rămâne incertă pentru că autoritățile spaniole nu au validat mandatul său

Peste 100 de zboruri au fost anulate luni seara după ce protestatarii au intrat în terminalul 1 și s-au ciocnit cu forțele de ordine. Aeroportul El Prat este cel mai mare aeroport al Spaniei după numărul de pasageri și unul dintre cele mai mari din Europa. O cursă aeriană care era așteptată la București a avut întârziere.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Barcelona, că pot avea loc mobilizări spontane de persoane care determină perturbări ale circulației aeriene, rutiere și feroviare, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât și în regiunea din proximitate”, au transmis reprezentații MAE, într-un comunicat de presă.

Ministerul recomandă români să se informeze, în prealabil, asupra stării drumurilor la http://infocar.dgt.es/etraffic/, de pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare și aeriene la care intenționează să călătorească, precum și de pe site-ul http://www.aena.es, potrivit sursei citate.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al CetăţenilorRomâni din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet www.mae.ro<http://www.mae.ro>, http://barcelona.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.