Ingrijitoare de batrani in strainatate. Ce trebuie sa stii inainte sa pleci la munca

A fi ingrijitoare de batrani in strainatate nu este o meserie usoara, dar in ciuda acestui lucru, multe romance au ales in ultimii ani sa isi lase familiile in tara si sa munceasca pentru familiile de straini.

1
4192

A fi ingrijitoare de batrani in strainatate nu este o meserie usoara, dar in ciuda acestui lucru, multe romance au ales in ultimii ani sa isi lase familiile in tara si sa munceasca pentru familiile de straini.

Ingrijitoarele de romani in strainatate: „Badantele” din Italia
Ingrijitoarele de batrani sau „badantele”, asa cum sunt numite de catre italieni, sunt majoritatea romance, iar salariul lor atinge o medie de 1000 de euro pe luna, cazarea asigurata si cele trei mese pe zi.
Cel mai important este sa te asiguri ca muncesti coform normelor legale. Astfel, exista un contract national „Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro”, pe care va trebui sa il semnezi si care stabileste tratamentul juridic si retributiv la care are dreptul „badanta”, potrivit rotalianul.com.

Ingrijitoarele de romani in strainatate: Ce trebuie sa stabilesti cu familia pentru care vei lucra

 • durata probei de lucru
 • convietuirea (daca vei locui in casa persoanei pe care o vei asista sau nu)
  orarul de munca (10 ore pe zi cu o pauza de prânz de 2 ore, pentru un total de 54 ore pe saptamana pentru badanta convietuitoare si 8 ore pe zi, adica 40 de ore pe saptamana pentru badanta neconvietuitoare);
 • stabilirea zilei libere (duminica, in general)
 • duminicile lucrate vor fi platite cu o majorare de 60%. Aceste ore nu sunt considerate ore suplimentare, ci vor fi doar calculate diferit.

Ingrijitoarele de romani in strainatate: Cum se calculeaza orele suplimentare de munca

Atunci cand activitatea prestata in plus are loc duminica sau in zilele libere stabilite la nivel national (6 Ianuarie, prima zi de luni din Paste, 25 Aprilie, 1 Mai, 2 Iunie, 15 August, 1 Noiembrie, 8 Decembrie, 25 si 26 Decembrie, ziua dumneavoastra de nastere – zile considerate libere prin lege), atunci remuneratia pentru aceste zile va fi majorata cu 60%. Orele suplimentare desfasurate intre intervalul orar 22.00 – 06.00 vor fi remunerate cu o majorare de 50%, respectiv, intre intervalul 06.00 – 22.00 remuneratia va fi majorata cu 25%.
Daca aveti o vechime de pana la 6 luni, aveti dreptul la 8 zile calendaristice de concediu medical platit. Intre 6 luni si 2 ani, aveti dreptul la 10 zile calendaristice, iar cele cu o vechime de peste 2 ani au dreptul la 15 zile de concediu.

Ingrijitoare de batrani in strainatate. Ofertele din Germanie fura ochii „badantelor” din Italia

Desi Italia detine recordul la numarul de romance care lucreaza ca ingrijitoare de batrani(aproximativ 150.000, potrivit blastingnews.com), exista numeroase oferte si dinspre Germania, acolo unde angajatorii promit bani mai multi, dar si conditii de trai mai bune.
Potrivit national.ro, iata cateva din activitatile care se regasesc in fisa postului pentru cele ce vor sa se angajeze in Germania.

 • asistenta primara a persoanei ingrijite, atentia pentru bunastarea acesteia
 • supravegherea si organizarea timpului pentru persoana ingrijita (jocuri, plimbari, conversatii)
 • menaj (mentinerea curateniei, cumparaturi, gatit).

Ingrijitoare de batrani in strainatate: Ce beneficii ofera angajatorii nemti:

 • plecare legala si sigura la munca,
 • salariu de pana la 1.300 euro, corespunzator competentelor avute,
 • garantia de plata a salariului la timp,
 • plata primelor CAS,
 • asigurare aditionala in caz de imbolnavire in Germania,
 • organizarea completa a deplasarii si acoperirea costurilor calatoriei spre si din Germania,
 • cazare si hrana in casa persoanei ingrijite,
 • posibilitatea de participare la cursuri de limba germana si de ingrijire.

1 COMENTARIU

 1. In UK e foarte bine platit.de la un minim de 480 lire pe saptamina la 600 lire. Pina in 11500 lire pe an nu se platesc taxe ci doar NINO. Compania la care lucrez m a inscris si la un fond de pensii privat,de fapt obligatoriu de anul acesta in UK! Si barbati si femei ,fara limita de virsta,care vb si scriu bine limba engleza au sanse imediate de a obtine un job ca si pe romaneste avut grija de o persoana cu diferite disabilitati sau virstinici care nu se mai pot descurca singuri! E fff bine,fff bun jobul,am 50 de ani,am fost si inspector sanitar in tinerete pe nave de croaziera care faceau înconjurul lumii,si pt mine nu a fost atit de bine niciodata ,nicaieri comparativ cu acest job! Bine platit si ffff usor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.