Romani celebri in lume: Petrache Poenaru

Romani celebri in lume: Petrache Poenaru, una din personalitatile al carui nume nu este atat de des mentionat, dar cu o activitate care a marcat multe domenii

0
1172

Romani celebri in lume: Petrache Poenaru, una din personalitatile al carui nume nu este atat de des mentionat, dar cu o activitate care a marcat multe domenii. Petrache Poenaru este prezentat in lucrari enciclopedice drept „inventator, stralucit pedagog, ctitor al scolii romanesti, luptator pentru dreptate sociala si nationala”.

Romani celebri in lume: Petrache Poenaru, inventator al primului stilou din lume

Petrache Poenaru a adus o mare contributie prin inventia sa, iar scriitorii au inlocuit penele si tocurile cu penita metalica.
In anul 1827, la Paris, pe cand avea varsta de doar 28 de ani, Petrache Poenaru si-a brevetat inventia „condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cearneala”, sub denumirea de „stilograf”, potrivit adevarul.ro.
Cativa ani mai tarziu, el avea sa devina si primul roman care face o calatorie cu trenul, participand in Anglia la inaugurarea primei cai ferate din lume.
Am facut aceasta călatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singură masina cu aburi…”, nota in jurnalul sau Petrache Poenaru.

Romani celebri in lume: Petrache Poenaru, tinerete zbuciumata de Revolutia lui Tudor Vladimirescu

S-a nascut in anul 1799, in satul valcean Benesti, iar istoricii sustin ca Petrache Poenaru a parasit casa parinteasca inca de la o varsta frageda, pentru a locui la niste rude mai instarite.
Urmeaza anii studentiei la Craiova, aici unde Revolutia de la 1821 il surprinde chiar alaturi de Tudor Vladimirescu. Revolutionarul a remarcat imediat sclipirea din ochii tanarului Petrache si l-a luat sa-i fie secretar.
In agitatia revolutiei, Poenaru si-a dat seama ca nu stie sa manuiasca nici cutitul, nici pistolul, iar dupa incheierea revolutiei, alege sa plece la Berlin sa isi continue studiile.

Romani celebri in lume: Petrache Poenaru si legaturile masonice

Dupa experienta dobandita peste hotare, in anul 1930, Petrache Poenaru se reintoarce in tara natala. Incepe sa ocupe mai multe functii administrative si politice, iar cativa ani mai tarziu, devine venerabilul unei loje masonice bucurestene.
In acest timp, el ajunge sa fie un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Valceanul Petrache Poenaru a ramas in istorie nu doar ca inventator, ci si ca pedagog, matematician si inginer, Petrache Poenaru fiind autorul primului curs de geometrie din tarile romane si coautor al primului dictionar francez-roman.
In anul 1884, Lewis Edson Waterman, inspirat de inventia romanului, a transformat stiloul intr-unl ce se poate umple singur cu cerneala prin intermediul penitei, producand un flux mai sigur in timpul scrierii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.