Obținerea cărții de identitate românești în țările UE

0
589
FOTO: Pixabay și Wikimedia Commons
FOTO: Pixabay și Wikimedia Commons

Românii care sunt în străinătate, fie pentru că lucrează sau sunt în vacanță, și au cartea de identitate expirată, furată, deteriorată sau și-au schimbat numele sau domiciliul își pot lua acest act chiar din țara în care se află, fără să mai meargă în țară.

Mai exact, se poate face la Consulatul românesc din țara respectivă o procură specială pentru obținerea unei noi cărți de identitate. Foarte important de știut este că procura se poate face pe numele unei persoane apropiate care va face în România toate demersurile necesare la evidența populației pentru obținerea unei noi cărți de identitate.

De asemenea, foarte important de precizat este faptul că trebuie să mergi personal la consulat, legea interzicând trimiterea actelor prin poștă, fax sau mail și nici nu este acceptată altă persoană care să meargă în locul tău.

Trebuie să mai știți și că programările se fac online. Trebuie să intrați pe econsulat.ro și dacă nu aveți să vă faceți un cont. După ce vă autentificați alegeți serviciul consular, completați datele care vă sunt solicitate și trimiteți cererea. Apoi, în partea de sus a meniului găsiți butonul „cererile mele” și „programați-vă”.

Cei care se programează trebuie să completeze câteva date personale, precum: numele și prenumele, serviciul consular solicitat, localitate de rezidență în țara respectivă, număr de telefon și adresa de domiciliu.

Când mergeți la consulat trebuie să aveți la voi câteva acte. Mai exact este vorba despre: act de identitate românesc valabil (pașaport, titlu de călătorie sau cartea de identitate); 4 fotografii color făcute recent de mărimea 3×4 (atenție, trebuie să aibă de jur împrejur o bandă albă de 7 milimetri); datele de identificare ale persoanei pe care urmează să o împuternicești (seria și numărul cărții de identitate, data eliberării și autoritatea emitentă, adresa, CNP, data și locul nașterii).

Important de precizat este că pentru autentificarea procurii nu se plătește nicio taxă consulară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.