Romani celebri: Traian Vuia

Romani celebri: Traian Vuia a fost un pionier al aviatiei mondiale, iar prin inventiile sale, constructorul de avioane si motoare a devenit un revolutionar in domeniu

0
993

Romani celebri: Traian Vuia a fost un pionier al aviatiei mondiale, iar prin inventiile sale, constructorul de avioane si motoare a devenit un revolutionar in domeniu. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.

Romani celebri: Traian Vuia, primii ani de viata
Nascut in anul 1872, intr-un sat din judetul Timis, Traian Vuia asista la primele manifestari aviatice la varsta de 10 ani. Ulterior, micul Vuia dezvolta o pasiune pentru zmeie. Isi dorea sa le inteleaga zborul, sa le manuiasca si sa le faca sa se miste chiar si fara sa le atinga. Dupa ce a absolvit liceul la Lugoj, Traian Vuia si-a continuat studiile academice la Budapesta, unde a urmat o vreme cursurile Scolii Politehnice.

Romani celebri: Traian Vuia, inceputul primei inventii

Se intoarce la Lugoj, unde continua sa studieze problema zborului uman si incepe sa-si construiasca primul aparat de zbor, pe care-l numeste aeroplan-automobil.Din cauza lipsurilor financiare, Traian Vuia nu reuseste sa isi duca la bun sfarsit proiectul, asa ca se hotaraste sa plece la Paris. In toamna lui 1904 începe sa-si construiasca si un motor, tot inventie personala. In 1904 obtine un brevet pentru aceasta inventie in Marea Britanie.
Dupa ce monteaza motorul, aparatul este numit Vuia I, poreclit si ‘Liliacul’, din cauza formei sale.
La data de 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris, aparatul Vuia I a zburat prima data. Aparatul s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 m, iar apoi a aterizat.
Inventia a starnit multa valva, iar ziarele din Franta, Statele unite ale Americii si Marea Britanie au scris despre primul om care zburat cu un aparat mai greu decat aerul.
Dupa Vuia I a aparut “Vuia I bis”, modificat, cu care inventatorul a reusit sa se desprinda ceva mai mult de sol. Dupa Vuia I a urmat Vuia II, echipat cu un motor de 25 CP (cai putere) cu 9 cilindri in V, cu care a parcurs în zbor distanta de 70 de m.

Romani celebri: Traian Vuia isi reia activitatea dupa incheierea Primului Razboi Mondial

Dupa o perioada de pauza, Traian Vuia isi reia activitatea in 1918 si va continua sa starneasca admiratia occidentalilor. In doar 4 ani, el reuseste sa construiasca doua tipuri originale de elicopter, prevazute cu rotor portant cu ax inclinat pe directia de zbor. A fost o adevarata inovatie pentru acele vremuri, fiid testat pe pe aerodromurile Juvissy si Moulineaux, in Franta.
In Romania, Traiav Vuia primeste recunoasterea la nivel national si devine una din personalitatile care au revoutionat societatea moderna.
La 27 mai 1946 devine membru de onoare al Academiei Romane.
Se stinge din viata la 3 septembrie 1950, la Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.