Cum inregistrezi nasterea copilului in strainatate. Ce trebuie sa faci daca vrei sa obtii certificat de nastere romanesc

Pentru cuplurile care traiesc in afara tarii, iata cum inregistrezi nasterea copilului in strainatate.

0
4385

Pentru cuplurile care traiesc in afara tarii, iata cum inregistrezi nasterea copilului in strainatate. Chiar daca bebelusii primesc cetaenia statului in care s-au nascut, exista cateva proceduri pe care trebuie sa le faceti pentru ca nou nascutul sa primeasca si cetatenia romaneasca.

Cum inregistrezi nasterea copilului in strainatate. Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa obtii certificat de nastere romanesc

Inregistrarea nasterii copilului trebuie sa fie facuta la ambasada sau la consulat, pe baza certificatului de nastere emis de autoritatile statului in care aceasta s-a produs, informeaza portalul avocata.wordpress.com.
In cazul in care doar unul din parinti este cetatean roman, solicitarea de inregistrare a nasterii si eliberarea certificatului romanesc de nastere trebuie sa fie insotita de o declaratie prin care celalalt parinte isi da acordul.
Astfel, parintele solicitant trebuie sa prezinte fucntionarului de la ambasada sau consulat certificatul de nastere eliberat de autoritatile locale (tradus in limba romana) care sa cuprinda si constatarea medicala a nasterii. Aceste documente trebuie sa fie insotite si de pasaportul romanesc al parintelui care face declaratia nasterii, certificatul de casatorie al parintilor (daca sunt casatoriti), dar si documente care sa ateste statutul legal al parintilor pe teritoriul statului in care a avut loc nasterea.
In cazul in care parintii poarta nume diferite, este necesara declaratia lor prin care acestia stabilesc numele pe care il va purta copilul.

Cum inregistrezi nasterea copilului in strainatate. Cum se elibereaza certificatul de nastere

Certificatul de nastere romanesc se elibereaza de la ambasada sau de la consulatul la care a fost depusa cererea. Parintilor li se inmaneaza certificatul de nastere pe baza semnaturii in registrele de stare civila aflate la ambasade si consulate.
Pe baza certificatului de nastere emis, parintii vor putea solicita si eliberarea unui pasaport romanesc pentru copilul minor.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre cum inregistrezi nasterea copilului in strainatate, accesati portalul Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.