Știre falsă despre românii din Italia distribuită pe rețelele de socializare

0
452
FOTO: Rotalianul.com
FOTO: Rotalianul.com

O știre falsă despre o presupusă bandă de români din Italia a devenit virală pe rețelele de socializare Facebook și WhatsApp. Potrivit Rotalianul.com, în respectiva știre falsă se vorbește despre niște presupuși infractori români care oferă brelocuri de chei în parcări, iar în interiorul lor s-ar afla micro-cipuri menită să-i urmărească pe cei care le iau.

Potrivit ziarului Calabria 7, acest „fake news” este distribuit în general de cetățeni italieni sub forma unui comunicat al Asociației ASCOM. O știre falsă asemănătoare a fost distribuită și în urmă cu aproximativ 3 ani. Aceeași asociație era semnatară, însă membrii ei au infirmat că ei sunt sursa informației și au trimis o dezmințire publică.

Cum arată mesajul tradus din italiană în limba română: „Comunicat ASCOM
ATENȚIE,
ÎN ACESTE ZILE SUNT DISTRIBUITE BRELOCURI PENTRU CHEI DE AGĂȚAT ÎN AUTOTURISMUL VOSTRU; PERSOANELE VI LE OFERĂ GRATIS ÎN INTERIORUL PARCĂRILOR SAU PE LA BENZINĂRII. NU LE ACCEPTAȚI… ELE CONȚIN UN MICRO-CIP ÎN INTERIOR. ACEȘTI DELINCVENȚI VĂ URMĂRESC APOI PÂNĂ ACASĂ ȘI IAU CUNOȘTINȚĂ DE MIȘCĂRILE VOASTRE PENTRU A EFECTUA EFRACȚII ȘI FURTURI.
CONFORM POLIȚIEI ESTE VORBA DESPRE O BANDĂ DE ROMÂNI. DISTRIBUIȚI, PENTRU SIGURANȚA VOASTRĂ, DAR ȘI A RUDELOR VOASTRE.
Distribuiți. (sursa: Comisariatul de Poliție)”

Mulți italieni și-au dat seama că este vorba despre o știre falsă, iar la fiecare distribuire răspund cu un link de pe un site care ar fi făcut o glumă pe acest subiect. O dezmințire a apărut pe bufale.net.

„E o știre falsă care circulă din 2012 cu aceleași cuvinte. Puteți să fiți mai atenți și să evitați să creați alarme în mod inutil? Mulțumesc”, a scris un utilizator de Facebook într-un comentariu la o astfel de postare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.