Situația românilor după Brexit. Ce le transmite Ambasadei României la Londra

0
500
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Peste 437.000 de români au aplicat până la sfârșitul anului trecut pentru statutul de rezidență în Marea Britanie. Până acum nu sunt cunoscute situații ale unor români care să fie refuzați, potrivit ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

În ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin.

Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, a spus Mihalache într-un interviu pentru Radio România Actualități.

Ambasadorul a mai spus că îi încurajează pe toți românii să aplice pentru statul de „settled status” sau „pre-settled status”.

„Statutul de rezident „settled” se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de prerezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statutul de rezident”, a adăugat ambasadorul.

Ambasadorul Mihalache a mai spus că statutul de rezident sau prerezident garantează toate drepturile pentru cei care se află deja în Marea Britanie, dar și pentru cei care ajung în Regat până la data de 31 decembrie 2020.

După această perioadă ar urma să se aplice un sistem de punctaj. Astfel, se va ține cont de aptitudini, calificare sau vârstă.

Vineri, de la miezul nopții, pe 31 ianuarie, Marea Britanie va ieși oficial din Uniunea Europeană. La începutul lunii februarie, premierul Regatului Unit este așteptat să anunțe planurile pe care le are post Brexit. Liderii țărilor din spațiul comunitar anunță că nu vor fi deloc negocieri ușoare ale lui Johnson pentru stabilirea unui acord economic cu UE.

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.