Retete de muraturi din Ungaria.O sa le adori

0
1446
retete de muraturi din ungaria

Retete de muraturi din Ungaria. Daca esti mare iubitor de muraturi, pentru acest sezon toamna – iarna iti propunem niste retete mai speciale de muraturi.

Ingrediente
Ciolomada ungureasca!
200 g varza alba
100 g castraveti
100 g ardei rosii si galbeni
100 g morcov
100 g gogonele
100 g ceapa alba si rosie
Piper boabe si macinat
Chimen
Mustar boabe
100 ml otet de masa simplu (9 grade)
1 lingura rasa sare pentru muraturi (neiodata)
1 lingura zahar
cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan
In plus:
200 ml apa + 200 ml otet de masa simplu (9 grade)

CUM SE FACE SALATA DE MURATURI RETETA DE CIOLOMADA UNGUREASCA?

Retete de muraturi din Ungaria

Legumele se spala si se sterg sau se lasa la uscat. Ceapa si morcovii se curata. Se scoate cotorul ardeilor. Pe o razatoare mandolina sau cu un cutit, toate legumele se taie felii foarte subtiri. Se aseaza intr-un castron incapator.
Reteta se condimenteaza cu boabe de mustar, chimen, piper boabe si proaspat macinat si am mai adaugat sare, zahar si otet. In bolul cu legume adaugam condimentele, sarea, zaharul si otetul.

Salata de muraturi – ciolomada se lasa pe masa 1-2 ore pentru a se omogeniza gusturile. Legumele se inmoaie un pic si lasa zeama.

CUM SE ASEAZA IN BORCANE SALATA DE MURATURI – CIOLOMADA?

Salata de muraturi se aseaza direct in borcane sterilizate in prealabil. Se introduc fasiile de hrean, cate doua in fiecare borcan. Hreanul ajuta ca legumele sa ramana mai crocante. Deasupra se toarna apa si otet 1:1. Cei 200 ml apa rece cu cei 200 ml otet se amesteca si se completeaza in borcan pana sus. Salata de muraturi se aseaza direct in camara racoroasa. Are nevoie de un timp de murare de minimum 4-6 saptamani. Rezista foarte bine peste 6-8 luni, pana la primavara, chiar daca nu contine conservanti.

PEPENI IN OTET CU CASTRAVETI MURATI PENTRU IARNA

Retete de muraturi din Ungaria

Pepeni in otet cu castraveti murati pentru iarna – pickles. Pepeni verzi murati (lubenite mici) dulci-acrisori, feliati, pusi la borcan dupa reteta de castraveti bulgaresti: cu ceapa, boabe de mustar si otet.

Ingrediente

500 g pepeni verzi mici (lubenite) feliate
500 g castraveti taiati rondele
200 g morcov rondele
200 g telina bastonase (radacina)
100 g ceapa taiata rondele
5-6 catei de usturoi
2-3 fasii de hrean
2 ardei iuti mici
4 bete de marar uscat
4 ramurele de cimbru
34 lingurite boabe de mustar sau 2 lingurita pudra de mustar (e iute!)
Saramura cu otet:
la 1 L de apa
25 g sare de muraturi
30 g zahar
450 ml otet de masa simplu

Retete de muraturi din Ungaria

Se taie pepenii in felii potrivite, mai grosute. Castravetii se taie in rondele mai groase si i-am asezat in castron peste feliile de pepene. Peste pepenii si castravetii din castron se adauga si morcovi, telina, ceapa si catei de usturoi.
Borcanele pentru muraturi nu trebuie sterilizate. Pe fundul fiecarui borcan se formeaza cate o coronita compusa din crengute de marar, cimbru si cate o fasie de hrean.
Se pun si cateva bastonase de telina, rondele de ceapa si am presarat si mustarul – pudra. Puteti pune mustar boabe daca aveti la indemana.
Mixul de legume se imparte in doua. Se introduc fasii de hrean si ardei iuti intregi pe laterale. Deasupra am incheiat cu o coronita de marar uscat, cimbru, hrean. Puteti pune si cate o frunza de telina verde.

Retete de muraturi din Ungaria

Pentru saramura cu otet formula este: la 1 L apa se pune 25 g sare, 30 g zahar si 450 ml otet. In total rezulta cca. 1,5 L saramura cu otet. Pentru 1 borcan de 640 ml am avut nevoie de cca. 300 – 350 ml saramura cu otet.
Se pune apa la fiert intr-o oala impreuna cu sarea si cu zaharul. Cand a inceput sa fiarba se adauga si otetul. Sarea trebuie sa fie speciala pentru muraturi (neiodata). Se lasa saramura 5 minute la racorit iar apoi, cu ajutorul unui polonic, se toarna fierbinte peste pepenii si castravetii din borcan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.