Șomaj în Italia. Ce condiții trebuie să îndeplinești din 2020

0
638
FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Românii care au contracte de muncă înregistrate la Institutul Național de Previdență Socială pot beneficia de șomaj în Italia după ce își pierd locul de muncă.

Potrivit The Italian Times, după intrarea în vigoare a unei noi legi a muncii din noiembrie 2019, în Italia, se schimbă condițiile de șomaj în Italia pentru cei care lucrează în asistență casnică și vor avea mai multe beneficii.

Potrivit Rotalianul.com, până acum, exista condiția ca o îngrijitoare, o menajeră sau o bonă să fi lucrat cel puțin 30 de zile în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de șomaj în Italia. Apoi, regula a fost schimbată și s-a impus că este nevoie de cel puțin 5 săptămâni de contribuții plătite la stat în ultimul an cu minimum 24 de ore lucrate pe săptămână.

Această schimbare venea în sprijinul celor care au contracte pentru activități plătite cu ora, cărora le era destul de dificil să le fie calculate cele 30 de zile lucrătoare în condițiile în care unele menajere lucrează 3 sau 4 ore pe zi. Însă și această normă era discriminatoare și existau persoane care nu făceau 24 de ore lucrate într-o săptămână.

De la 27 noiembrie 2019, cei care sunt interesați de șomaj în Italia și lucrează ca bone, menajere sau îngrijitoare pot beneficia de această indemnizație indiferent de numărul de ore lucrate săptămânal. Se păstrează condiția de a fi lucrat minim 5 săptămâni într-un an.

Șomaj în Italia. Unde se transmite cererea

De asemenea, mai sunt și alte condiții: să fie concediați involuntar de la locul de muncă, din motive neimputabile lor; să aibă în ultimii 4 ani de muncă cel puțin 13 săptămâni lucrate, cu taxele plătite la zi; să aibă plătite cel puțin 5 săptămâni de contribuții în ultimele 12 luni; să depună după pierderea locului de muncă declarația de Imediată Disponibilitate (DID) la Centrul Forțelor de muncă competent (Centro per l’impiego).

Există mai multe metode prin care puteți transmite cererea ce acordare a indemnizației: online, prin intermediul serviciilor telematice, accesibile, pe portalul INPS, în baza codului fiscal și a codului PIN ce trebuie solicitat la INPS; Contact Center la numărul de telefon 803164 gratuit de pe un telefon fix sau la numărul 06 164 164 de pe un telefon celular, cu tariful prevăzut de compania telefonică a fiecăruia; cu ajutorul Patronatelor, care sunt conectate online cu INPS.

Foarte important de precizat este faptul că solicitarea pentru șomaj în Italia trebuie depusă în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă. Plata șomajului se poate face prin cec, virament bancar sau la la orice ghișeu poștal din Italia.

FOTO: stevepb/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.