Lucruri inedite despre Islanda. Islandezii nu au nume de familie si traiesc cel mai mult

Islanda este o tara insulara aflata intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic si are un farmec aparte. Exista numeroase lucruri inedite despre Islanda, care starnesc curiozitatea europenilor, nefamiliarizati cu aceasta cultura.

0
1860

Islanda este o tara insulara aflata intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic si are un farmec aparte. Exista numeroase lucruri inedite despre Islanda, care starnesc curiozitatea europenilor, nefamiliarizati cu aceasta cultura.
„Tara ghetii si focului”, asa cum este denumita, datorita ghetarilor aflati in apropierea apelor termale, Islanda se aseamana cu celelalte tari nordice (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda), insa existe si multe particularitati.

Lucruri inedite despre Islanda. Numele de familie, o ciudatenie

Islandezii nu au nume de familie, asa cum se intampla in restul lumii. In buletin, pe langa prenume, apare numele tatalui la care alatura sufixul -son(daca e vorba de un baiat) sau -dottir (daca e vorba de o fata). Astfel, numele unui barbat numit Thor Sigurdsson inseamna ca e Thor, fiul lui Sigurd.
Lipsa unor nume de familie propriu zise aduce modificari si in cartea de telefoane. Astfel, numele islandezilor este ordonat dupa prenume si nu dupa cel de familie.
In schimburile de replici cordiale, islandezii nu folosesc apelativele „doamna” sau „domnule”, ci se adreseaza direct cu prenumele, indiferent de statutul pe care il are o persoana.
Potrivit unui sondaj recent, islandezii sunt printre cei mai multumiti europeni de conditiile lor de viata si traiesc cel mai mult de pe batranul continent.
Mai mult de 60% din copii sunt nascuti inainte ca parintii lor sa se casatoreasca. Majoritatea cuplurilor se casatoresc numai dupa ce pot sa se intretina singuri.
Femeile isi pastreaza numele propriu dupa casatorie.

Lucruri inedite despre Islanda. Usile de la intrare nu se inchid

Islanda are una din cele mai scazute rate ale criminalitatii din lume. Aici, politia a facut o singura data uz de arme cu foc, de-a lungul intregii sale istorii. Se intampla in 2013, atunci cand au fost nevoiti sa impuste un barbat bolnav psihic care a tras de la fereastra apartamentului sau.
Tot aici, masinile sunt lasate de multi proprietari in parcare cu cheile in contact, iar usile de la intrare nu se inchid cu cheie. In Islanda, infractionalitatea este un fenomen strain, potrivit tribuna.ro.
Islanda nu are armata, flota sau forta aeriana. Are doar o paza de coasta.
In toata tara, platile se fac exclusiv cu cardul de credit.
Peste 93% din populatia tarii este conectata la internet.

Lucruri inedite despre Islanda. Tara, un adevarat miracol al naturii

Apa este atat de curata, incat este pompata direct in gospodariile oamenilor fara a fi filtrata.
La orase, apa calda de la robinet nu necesita incalzire. Apa calda provine direct de la gheizerele cu apa calda.
Desi se afla aproape de Cercul Polar, vremea nu este atat de rece precum s-ar credea. Temperatura medie pe timpul iernii in capitala Reykjavik este de -1 grad Celsius.
Noptile de iarna si zilele de vara sunt foarte lungi. Pe 21 decembrie, in capitala, soarele rasare la 11:30 si apune la 15:30. Pe 21 iunie soarele apune aproape de miezul noptii si rasare la 3:00.
Industria cea mai importanta a Islandei este cea procesatoare de peste. Islanda depinde foarte tare de vanzarile de peste si de produse din peste pentru a importa aparatura electrocasnica, fructe si legume, echipamente industriale si materie prima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.