Taxe obligatorii cand cumperi sau vinzi o locuinta in Spania

Daca doresti sa achizitionezi un imobil sau il detii deja, doresti sa il vinzi, iata ce trebuie sa stii. Exista mai multe taxe obligatorii cand cumperi sau vinzi o locuinta in Spania.

0
2119

Daca doresti sa achizitionezi un imobil sau il detii deja, doresti sa il vinzi, iata ce trebuie sa stii. Exista mai multe taxe obligatorii cand cumperi sau vinzi o locuinta in Spania. Acestea sunt suportate atat de cumparator, cat si de vanzator.

Astfel, printre acest taxe obligatorii cand cumperi sau vinzi o locuinta in Spania se numara si IRPF-ul. IRPF este impozitul pe care trebuie sa il plateasca proprietarul ctre Fiscul spaniol – „Hacienda” in situatia in care o locuinta a cunoscut o crestere a valorii, in momentul vanzarii.
Daca locuinta se vinde la un pret mai mic decta cel de cumparare, se considera ca a existat o pierdere, iar astfel, nu se plateste impozit pe venit, potrivit expertului imobiliar Flor Ciocan si citat de romanul.eu.
Totodata, contribuabilul care vinde locuinta si reinvesteste banii in achizitionarea alteia este si el scutit de plata acestui impozit.

Plusvalía este Impozitul pe Creșterea Valorii Terenurilor din cadrul Urban (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana – IIVTU) și se plateste la primaria orasului in care se afla înregistrat imobilul.
Plata acestui impozit ii revine de regula celui care vinde, insa exista si orase in care au loc exceptii.
De mentionat este faptul ca acest impozit la primarie este obligatoriu, indiferent daca contribuabilul a inregistrat o pierdere la vanzarea imobilului.

Alte taxe suportate de vanzator unei proprietati sunt:

  • Imprumutul ipotecar
  • Anularea din registrul proprietatii
  • Taxa către primarie
  • Costul serviciului oferit de agenția inmobiliară

Taxe obligatorii cand cumperi sau vinzi o locuinta in Spania. Ce taxe achita cumparatorul

Cumparatorul este nevoit sa achite urmatoarele:

  • T.V.A
  • Notariat (escritura de compra)
  • Registru

In total, aceste cheltuieli pot sa ajunga in Spania pana la aproximativ 10% din valoarea imobilului.

Daca esti interesat sa achizitionezi un imobil in Spania, poti citi si urmatorul articol, despre cat costa sa cumperi sau sa inchiriezi un apartament sau o garsoniera in Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.