Un castel din România cu 52 de camere, scos la vânzare. Prețul incredibil

0
174

Castelul Calendar din județul Mureș a fost scos la vânzare. Imobilul, care este monument istoric, a fost construit la începutul secolului 20 la comanda diplomatului austro-ungar Istvan Ugron. Pe vremea regimului comunist, castelul a fost folosit pe post de centru de colectare a cerealelor, școală sau centru de plasament. Din 2012, castelul cu 12 terase a fost închis și trei ani mai târziu a devenit monument istoric.

Statul nu are bani să îl restaureze

Clădirea trebuie renovată din temelii, astfel că, din lipsă de fonduri, autoritățile au decis să îl scoată la licitație. Castelul se află în localitatea Zau de Câmpie, Mureș și prețul de pornire a licitației este 2.1 milioane de euro.

„Muzeul nu are capacitatea fianciară și scopul de a administra castele. Cea mai bună soluție este intrarea lui în circuitul turistic cu condiția de a fi renovat respectând Legea privind protejarea monumentelor istorice”, spune Ötvös Kopány, director Muzeul Județean Mureș, conform stirileprotv.ro.

Clădirea este supranumită Castelul Calendar pentru că are patru turnuri , simbolizând cele patru anotimpuri, 12 terase câte una pentru fiecare lună din an, 52 de camere (la fel cum anul are 52 de săptămâni) și 365 de geamuri care simbolizează cele 365 de zile dintr-un an calendaristic.

„Are patru turnuri, ca anotimpurile, 12 terase cu intrări, câte luni sunt într-un an, 52 de camere câte săptămâni sunt într-un an, 365 de geamuri câte zile sunt într-un an. Foarte bine că se vinde, că nu se deteriorează și cineva poate are grijă de el, care are bani poate să facă orice pentru turism. Sunt lacuri, zonă de pescuit, în primăvară înfloresc bujorii, rezervația de bujori de stepă”., spun localnicii


Cine este interesat să îl cumpere trebuie să știe că destinația clădirii nu poate fi decât una turistică, astfel că nu poate fiachiziționat și transformat în reședință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.