Vot istoric în Parlamentul European. Eurodeputații urmează să aprobe acordul Brexit

0
493
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Europarlamentarii urmează să aprobe Acordul de Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel,  vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, și negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, sunt așteptați să participe la dezbaterea cu liderii grupurilor politice, care va avea loc înaintea votului și va începe în jurul orei 17:15 (ora României).

Votul din Parlamentul European are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale din PE.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate, înainte de a fi supus unui vot final în Consiliu.

Negociatorul șef al UE în problema Brexit-ului, Michel Barnier, a declarat, zilele trecute, că în cazul în care Uniunea Europeană și Marea Britanie nu reușesc să se înțeleagă în acest an cu privire la viitoare relație economică, ar putea exista rupturi brutale.

„Prima fază este acum terminată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul anului (…) dacă nu avem acord, nu va mai exista rutina obişnuită şi statu quo-ul”, a adăugat el. „Trebuie să înfruntăm riscul de a fi pe marginea prăpastiei, în special în ceea ce priveşte comerţul”, a declarat Barnier cu patru zile înainte de ziua oficială a divorţului de UE, în cadrul unei conferinţe de presă de la Dublin, unde a discutat cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar.

Michel Barnier a mai subliniat că cele două părţi dispun de „foarte puţin timp” pentru a reuşi să ajungă la un acord în timpul perioadei de tranziţie, care durează până la sfârşitul lui 2020, aşa cum o doreşte prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Boris Johnson ar urma să-și prezinte ambițiile cu privire la perioada post Brexit la începutul lui februarie. Premierul britanic vrea să ajungă cât mai repede la un acord de liber-schimb asemănător cu cel dintre UE și Canada.

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.