Alegerile importante pentru Brexit. Britanicii decid astăzi cine va guverna

0
502

Britanicii sunt chemați, astăzi, la urne, să decidă cum va arăta configurația politică în Parlamentul de la Londra. Secțiile de votare s-au deschis joi dimineață. Aproximativ 30 de milioane din alegători, adică două treimi, sunt așteptați la urne.

Cea mai importantă miză este legată de Brexit. Liderul Conservatorilor, Boris Johnson, speră să obțină majoritatea netă în parlament pentru a putea aplica planul în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De partea cealaltă, principalul său oponent, Jeremy Corbyn, a promis că, în cazul unei victorii, va negocia un nou acord și va exista și un referendum pe acest subiect.

Marea Britanie a obținut o amânarea a ieșirii din Uniunea Europeană până pe 31 ianuarie 2020. Alegerile anticipate de astăzi au fost organizate la cererea lui Boris Johnson, care nu avea majoritatea necesar pentru a pune în aplicare acordul Brexit pe care el l-a negociat.

Românii care lucrează în Marea Britanie trebuie să se înregistreze pentru a primi drept de ședere în Regat.

Ministerul Afacerilor Externe informa că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate în cazul unui Brexit, indiferent dacă acesta va fi cu sau fără acord.

„Probabil, în seara de 12 (n.r. 12 decembrie, ziua alegerilor din Marea Britanie) – noi avem Consiliu European pe 12-13 – probabil în seara primei zile de Consiliu vom ști primele rezultate estimative și ne vom da seama cum vor putea evolua lucrurile. Eu cred în continuare, că va prevala înțelepciunea politică și Brexit-ul se va produce la sfârșitul lui ianuarie cu un acord.

Niciun român nu trebuie să aibă emoții în ce privește statutul pe care îl va avea după Brexit. Drepturile la muncă, a asigurări sociale, pensii și așa mai departe sunt foarte bine protejate”, a spus Klaus Iohannis, la sfârșitul lunii noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.