Brexit. Două decizii importante luate de parlamentul britanic

0
1004
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Parlamentarii britanici au votat acordul pentru Brexit convenit de premierul britanic Boris Johnson cu liderii UE și au decis implementarea legii. Mai exact, prin această decizie, s-a dat undă verde pentru a începe studierea detaliată a textului acordului.

Însă, Parlamentul a refuzat propunerea lui Boris Johnson, prin care examinarea să se facă accelerat, iar Marea Britanie să iasă din spațiul comunitar pe 31 octombrie.

Boris Johnson a exprimat nemulţumire în legătură cu respingerea programului de trei zile propus pentru aprobarea legislaţiei aferente Acordului Brexit şi a anunţat suspendarea procedurii de aprobare a documentului. De asemenea, Johnson a mai spus că nu vrea o amânare și că va continua să discute cu liderii celor 27 de state din UE până când vor lua o decizie în ceea ce privește data Brexitului.

De altfel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat în cursul nopții trecute că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului britanic de amânare a Brexit-ului.

Comisia Europeană a cerut, marţi seară, clarificări din partea Guvernului Boris Johnson privind procedura Brexit.

„Comisia Europeană a luat act de rezultatul votului şi aşteaptă ca Guvernul britanic să ne informeze despre viitorii paşi. Preşedintele Consiliului European se consultă cu liderii europeni în legătură cu solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene, Mina Andreeva.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a salutat votul Camerei Comunelor în favoarea continuării procedurii de aplicare a acordului Brexit, dar a cerut clarificări din partea Londrei.

„Este de salutat faptul că membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat cu o majoritate clară în favoarea legislaţiei necesare pentru aplicarea Acordului Brexit. Aşteptăm viitoarele evoluţii de la Londra şi Bruxelles şi noii paşi, inclusiv programul de transpunere a legislaţiei şi necesitatea amânării Brexit”, a declarat premierul Varadkar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.