Brexit. Parlamentul britanic a aprobat acordul de retragere din Uniunea Europeană

0
470
FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com
FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Parlamentul britanic a aprobat, joi seara, legislația care îi permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie cu un acord. Au fost 330 de voturi „pentru” și 231 „împotrivă”.

Acest vot îi permite premierului Boris Johnson să treacă peste una dintre cele mai grave crize politice din Marea Britanie din ultimele decenii.

„Este timpul ca Brexitul să fie realizat. Această lege face acest lucru”, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, în faţa parlamentarilor britanici.

Textul mai trebuie validat acum și de către Camera Lorzilor și apoi promulgat de către Regină. După toți acești pași, Parlamentul European trebuie să ratifice tratatul, iar Regatul Unit va deveni de pe 31 ianuarie prima țară membră care părăsește Uniunea Europeană.

„Acest text ne va garanta ieșirea din Uniunea Europeană cu un acordat care oferă certitudine companiilor, protejează drepturile cetățenilor noștri și asigură că vom relua controlul asupra banilor noștri, asupra frontierelor noastre și asupra politicii noastre comerciale”, a mai declarat ministrul Steve Barclay.

Acordul prevede ca începând cu 31 ianuarie și până la sfârșitul lui 2020 să există o perioadă de tranziție, care să-i permită Marii Britanii și Bruxelles-ului să pregătească ieșirea.

Străinii care se află acum în Marea Britanie trebuie să se înscrie pentru a solicita drept de rezidență în Regatul Unit. Până acum, peste 410.000 de cetățeni români au depus cerere de rezidență.

Cererea pe internet pentru „Settlement Scheme” presupune dovedirea identității persoanei, dovada perioadei de aflare în UK și un control de cazier. În caz de răspun favorabil, solicitantul primește un certificat digital.

Șapte proiecte de lege care au legătură cu Brexit-ul au fost anunțate în programul de guvernare al Executivului condus de prim ministrul Boris Johnson. Unul dintre cele mai importante este legat de sistemul prin care se va reglementa imigrația în Regat.

Una dintre prevederi precizează că nu se va mai ține cont de țara din care provine imigrantul, ci de alți factori precum vârsta sau calificarea. Pe baza unor criterii, acesta va primi un număr de puncte.

De exemplu, în Australia, unde există un astfel de program, cu cât solicitantul este mai tânăr, cu atât primește mai multe puncte. Cei de peste 50 de ani nu primesc aproape niciun punct. Prin implementarea unui astfel de tip de sistem, Guvernul lui Boris Johnson susține că vrea să aducă în Regat forță de muncă calificată în sectoare în care este nevoie de profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.