Cat costa gradinita in Anglia si cum difera sistemul fata de cel din Romania

0
1729

‘Cat costa gradinita in Anglia?’este cu siguranta una dintre intrebarile importante pe care ti le vei bune daca te gandesti sa te muti cu micutul din Romania sau daca planuiesti sa-ti cresti copilul acolo.

Cum era si de asteptat, exista asemanari si deosebiri intre sistemul nostru de invatamant pentru cei mici si cel din Anglia. Asemanarea consta in faptul ca si in Anglia sunt liste de asteptare pentru gradinita, locurile la stat se ocupa repede.

Cat costa gradinita in Anglia – Gratuit dar cu anumite conditii

Incepand cu varsta de 3 ani, statul poate asigura in mod gratuit 15 ore pe saptamana la gradinita. Pentru cei care doresc ca cel mic sa petreaca ore suplimentare, exista cresa insa aceasta costa suplimentar.

Inainte de inscrierea la gradinita, verificati ACEST SITE pentru a vedea lista de optiuni disponibile. Trebuie sa introduceti codul postal pentru a vedea gradinitele din apropiere.

Alt lucru foarte important de stiut este ca la inscrierea la gradinita veti fi intrebati daca faceti parte din consiliul respectiv. Puteti aplica la gradinite care tin de consiliul local in care sunteti arondat.

Cresele private in schimb accepta inscrierile chiar si online sau prin telefon si se poate face si o vizita inainte. Vor fi completate doar cateva formulare de aplicare insa va fi nevoie si de un depozit platit inainte.

In functie de varsta copilului, dar si de preferintele si programul tau ca parinte, poti sa gasesti centre unde programul este de la 7 dimineata pana la 6 seara, dar si invers, de la 9 la 12 sau de la 9 la 14.

Cat costa gradinita in Anglia – Orele suplimentare

Va spuneam ca statul asigura 15 ore pe saptamana gratuit la gradinitele de stat, insa aceste ore sunt flexibile, lucru foarte bun pentru ca poti sa le folosesti in functie de programul tau. Poti sa folosesti toate cele 15 ore in doua zile din saptamana sau poti sa le imparti pe zile, in functie de nevoi si posibilitati.

Pentru a beneficia de cele 15 ore gratuite, parintii trebuie sa aduca dovada platii taxei de consiliu pentru ca cresa sau gradinita trebuie sa deconteze platile de la stat.

Costurile cu gradinita pentru orele suplimentare, peste cele 15 ore grauite difera de la o unitate la alta si de beneficiile pe care le are copilul. Pretul poate varia undeva intre 70 si 150 de lire pe saptamana, in functie si de zona in care locuiesti. In Londra, acest pret poate ajunge si pana la 200 de lire pe saptamana.

Alte detalii despre gradinita in Anglia

La ‚nursery’ se poate merge inca de la 3 ani, insa pentru cei mai mici de atat exista ‚early years center’. De la varsta de 5 ani copiii merg la scoala in Anglia. De regula, intr-o singura grupa sunt cam 10 elevi la gradinita, insa exista o educatoare la fiecare 4 copii pentru cei sub 2 ani.

80% din timp, cei mici il vor petrece afara, indiferent de vreme, in cadrul gradinitei. Asa functioneaza sistemul lor de invatamant, ii incurajeaza pe cei mici sa petreaca mult timp in aer liber si sa aiba activitati.

Cei mici se joaca foarte mult, sunt orientati spre lumea exterioara, planteaza seminte, se joaca in namol, nisip, cu apa, sunt lasati foarte mult sa exploreze, sa se catere si sa alerge pentru a consuma energia, putin diferit fata de ce se obisnuieste la noi.

Se fac si serbari in Anglia la gradinita, la fel ca in Romania, insa sunt ceva mai scurte, mai interactive si distractive. Pe langa serbari se mai organizeaza si anumite zile tematice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.