Cati romani sunt in Ucraina si care sunt comunitatile romanesti din aceasta tara

Romanii din Ucraina formeaza al treilea grup etnic, dupa ucrainieni si rusi. Iata cati romani sunt in Ucraina , potrivit ultimului recensamant din 2001.

0
1408

Romanii din Ucraina formeaza al treilea grup etnic, dupa ucrainieni si rusi. Iata cati romani sunt in Ucraina , potrivit ultimului recensamant din 2001.
Romanii numara aproximativ 410.000 de persoane pe teritoriul Ucrainiei. Diaspora romana locuieste predominant in regiunile limitrofe cu Romania si Republica Moldova: Cernauti (aproape 50%), Odesa, Transcarpatia, Mikolaiv si Kirovohrad.

Cati romani sunt in Ucraina. Principalele comunitati romanesti

Wikipedia informeaza ca in urma recensamantului din 2001, 91.7% dintre romani (declarati) au declarat limba romana ca fiind limba materna, 6.2% limba ucraineana, iar 1.5% rusa.
Romanii din Ucraina spre deosebire de cei din statele nationale (Romania si Republica Moldova) nu dispun de totalitatea drepturilor atat culturale, cat si lingvistice. Autoritatile ucrainiene afirma ca romanii din diaspora au parte doar de 426 de ore pe an la televizor de programe TV in limba romana.
În 1998 în regiunea Cernauti erau 94 de scoli (cu predare in limba romana sau mixte), astazi (2013) mai sunt 86
Insa exista si momente pozitive, precum recunoasterea organizatiilor culturale romanesti din regiunea Cernauti: Societatea pentru Cultura Romaneasca „Mihai Eminescu”, Alianta Crestin – Democrata a Romanilor din Ucraina, Liga Tineretului Roman din Bucovina „Junimea”, Societatea Victimelor Represaliilor Staliniste „Golgota”, Asociatia Cultural-Sportiva „Dragos Voda”, Societatea Medicilor Romani „Isidor Bodea”, Societatea de binefacere „Casa Limbii Romane”, Uniunea societatilor romanesti pentru integrare europeana, Uniunea Interregionala „Comunitatea romaneasca din Ucraina”, Societatea Scriitorilor Romani din Bucovina, Fundatia culturala – artistica „Prodromos”, Centrul bucovinean de arta pentru conservarea si pastrarea culturii traditionale romanesti, Societatea culturala a romanilor din regiunea Cernauti „Arboroasa” si Fundatia civica raionala „Gheorghe Asachi”.
De asemenea, exista si publicatii regionale care apar la Cernauti precum: ziarul regional „Concordia”, cotidianul regional „Zorile Bucovinei”, revista pentru copii „Fagurel” etc.

Cati romani sunt in Ucraina in comunitatile indepartate din Ucraina

In regiunea Transcarpatia, in satul Poroshkovo, se afla o cumunitate bine inghegata a volohilor, romanii care au trait departe de Romania si care au refuzat sa renunte la limba si mostenirea lor culturala.
Potrivit unui reportaj realizat de cunoastelumea.ro, in zilele prezente, din cei peste 2000 de volohi din Poroscovo, 1.200 sunt copii. O medie de opt-zece copii la o casa – fiind satul cu cea mai mare natalitate din Ucraina.
Volohii traiesc intr-un mediu izolat si multe din casele lor nu au nici apa curenta, nici fantani si nici lumina electrica.
Pe langa mostenirea culturala la care tin atat de mult, volohii tin la pastrarea casniciei, astfel incat nu se cunoaste niciun caz de voloh care sa fi divortat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.