Românii din diaspora ar putea vota și la parlamentare timp de trei zile

0
496
FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a propus ca românii din străinătate să voteze și la alegerile parlamentare din toamnă timp de trei zile, la fel ca la europarlamentare și prezidențiale.

„Propunem extinderea măsurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru preşedintele României în anul 2019 şi la alegerile parlamentare. Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe la scrutinele pentru românii cu drept de vot din străinătate”, a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.

Regulile ar urma să fie ca la celelalte două runde de alegeri la care românii din diaspora au putut să voteze timp de trei zile. Astfel, potrivit inițiativei legislative propuse de Gorghiu, votarea la secțiile din străinătate se desfășoară pe parcursul zilei de vineri, sâmbătă și duminică. În prima zi, secțiile se deschid la 12:00 (ora locală) și se încheie la 21:00 (ora locală), iar în următoarele două zile programul va fi de la 7:00 până la 21:00.

De asemenea, se mai precizează că toți alegătorii care vor fi după ora 21:00 la sediul secției de votare sau la rând în afara secției vor putea să-și exercite dreptul de vot. Alegătorii care se află în această situație vor putea vota până cel mult la ora 24:00 (ora locală).

La cele mai recente alegeri prezidențiale, cele de pe 24 noiembrie, turul al doilea, au mers să voteze în străinătate aproape 945.000 de români, de aproape trei ori mai mulți decât în urmă cu 5 ani. De asemenea, în turul al doilea, numărul românilor care au votat a fost cu peste 300.000 mai mare decât cel înregistrat în primul tur.

Din aceștia, 17.503 au fost votanți pe listă prin corespondență. În total au fost deschise 838 de secții de votare. Cei mai mulți au votat în Italia, Marea Britanie și Spania, acolo unde sunt cele mai numeroase comunități de români din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.