Îngrijorări pentru românii din Marea Britanie. UE avertizează Regatul să se pregătească și pentru lipsa unui acord post-Brexit

0
587
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Până pe 1 ianuarie 2021, toate drepturile cetățenilor din Uniunea Europeană care locuiesc în Marea Britanie se păstrează, însă după această data lucrurile sunt incerte deocamdată. Comisia Europeană continuă să se pregătească și pentru varianta în care negocierile post-Brexit cu Marea Britanie nu ar duce la un acord.

„Comisia Europeană anticipează posibilitatea eşecului negocierilor şi se pregăteşte pentru acest scenariu, dar este prematur să evaluăm rezultatul negocierilor pe tema unui acord comercial, care încep luni, astfel că ne pregătim într-un spirit constructiv”, a declarat un purtător al Comisie Europene, Dana Spinant.

Din Marea Britanie, premierul Boris Johnson cere Uniunii Europene un acord de comerț după modelul canadian și va purta negocieri pentru acest lucru în iunie. De asemenea, acesta mai spune că dacă nu vor fi progrese până în iunie, atunci guvernul de la Londra „va fi nevoit să decidă dacă atenţia Regatului Unit trebuie să se îndepărteze de la negocieri şi să se concentreze numai pe continuarea pregătirilor interne pentru a ieşi din perioada de tranziţie în mod ordonat”.

Principalele puncte pe care le solicită Guvernul Marii Britanii Uniunii Europene:

  • O piaţă liberalizată pentru comerţul cu mărfuri, fără tarife, taxe sau restricţii cantitative în ceea ce priveşte comerţul cu produse fabricate sau agricole.
  • Concurenţa şi subvenţiile nu ar trebui să facă obiectul mecanismului de soluţionare a litigiilor acordului final, care a fost semnalat anterior în declaraţia politică.
  • Un acord separat privind pescuitul care ar permite negocierile anuale privind accesul la apele celorlalte state, inclusiv captura şi cota admisibilă. UE vrea ca pescuitul să fie considerat parte a acordului general.
  • O înţelegere referitor la echivalarea serviciilor financiare care va fi decisă înainte de sfârşitul lunii iunie.

De anul viitor, vor fi noi reguli pentru cei care vor să muncească în Marea Britanie. Foarte important de precizat este că aceste reguli se aplică pentru cei care vor dori să meargă și să muncească în Regat de la 1 ianuarie 2021. Mai exact, românii care lucrează în prezent în Marea Britanie și aplică pentru „settled status” sau „pre-settled status” nu sunt vizați de aceste schimbări.

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.