Cum sa obtii cetatenie in Canada – Ghidul cu toate demersurile necesare

0
870

Cum sa obtii cetatenie in Canada – Cu siguranta Canada este o tara primitoare si atrage ca un magnet emigranti si turisti romani. Economia Canadei este in plin dezvoltare si e ideala pentru oportunitati in cariera. In plus, oamenii sunt prietenosi si orasele ofera multe lucruri de vazut si experimentat.

Pentru cei interesati, ne-am gandit sa alcatuim un scurt ghid cu cateva informatii pentru a obtine cetatenia in Canada.

Cum sa obtii cetatenie in Canada – Cerintele pentru a aplica

Aplicatia pentru cetatenia canadiana se face la URMATORUL LINK. 

Cerintele sunt afisate direct pe site-ul guvernului canadian, foarte clar.

Pentru a aplica trebuie sa indeplinesti cateva cerinte de baza. Desigur, trebuie sa ai cel putin 18 ani, uns tatus de rezident permanent canadian si sa iti fi declarat in mod corect impozitul pe venituri in calitate de rezident. Pe langa asta trebuie sa vorbesti una dintre limbile oficiale din Canada si sa intelegi cultura si legile tarii.

Alte reguli importante si stricte sunt in privinta statutului de rezident. In ultimii 6 ani trebuie sa fi avut cel putin in 4 statutul de rezident in Canada si sa fi stat un anumit numar de zile in tara. Calculul e unul complex si trebuie citite cu atentie regulile.

Aplicatiile depuse pentru cetatenia canadiana sunt gestionate de catre departamentul de imigrari. Pe website-ul lor, la sectiunea de Help gasiti mai multe detalii atat despre proces cat si formularele propriu-zise de aplicare.

Cum sa obtii cetatenie in Canada – Cetatenia prin descendenta sau prin casatorie

Daca cel putin unul dintre parinti a fost cetatean canadian la nasterea ta, poti aplica si tu pentru cetatenie si o vei obtine cu succes. Aceasta regula se aplica insa doar la prima generatie, deci cetatenia poate fi conferita doar de parinti, nu si de bunici.

In schimb, cetatenia prin casatorie nu se poate obtine in Canada, spre deosebire de alte state. Chiar daca te casatoresti cu un cetatean canadian, tot trebuie sa indeplinesti restul criteriilor pentru a depune aplicatia de cetatenie. Totusi, cei casatoriti cu cetateni canadieni au un avantaj, pot motiva mai usor intentia de a locui in Canada dupa casatorie.

Foarte interesant e ca in Canada nu se poate obtine cetatenie nici prin investitie, asa cum se intampla in multe alte tari, in Rusia, de exemplu.

Cum sa obtii cetatenie in Canada – Pas cu pas

In primul rand trebuie sa iti faci cont pe site-ul guvernului din Canada, apoi sa descarci toate formularele care sunt necesare pentru situatia ta.

Completezi toate acele formulare si le trimiti catre centrul de procesare din Nova Scotia. Va fi nevoie sa dai si un test de cetatenie. Dupa ce aplitatia ta e acceptata, urmeaza sa participi la ceremonia pentru cetatenie canadiana si sa depui chiar si un juramant. Aceasta etapa este numita in Canada: intampinarea in familia canadiana.

Cum sa obtii cetatenie in Canada – Taxe si costuri

Nu in ultimul rand, va trebui sa plateste si niste taxe in momentul in care depui aplicatia ta. Dupa ce vei obtine aprobarea, poti face o programare pentru testul de cetatenie sau interviu.

Taxele sunt obligatorii pentru toate modalitatile de dobandire a cetateniei. Toate taxele pe care le platesti ajung la 530CAD, insa pentru persoanele sub 18 ani acestea sunt de doar 100CAD.

Toti cetatenii cu varste intre 14 si 64 de ani trebuie sa sustina si un test pentru cetatenie cu intrebari din istorie, cultura si legi ale Canadei. Testul e in scris de cele mai multe ori, desi exista si cazuri in care se desfasoara sub forma de interviu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.