UE a amânat Brexit-ul

0
569
FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Uniunea Europeană a acceptat solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit-ului până pe 31 ianuarie 2020. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Într-o postare pe Twitter, Tusk a folosit expresia „Brexit flextension”. Acest lucru înseamnă că este vorba de o flexibilitate în ceea ce privește termenul de ieșire din UE.

Jurnaliștii de la The Guardian spun că în cazul unui vot pozitiv în Parlamentul de la Londra în perioada următoare, Brexit-ul ar putea avea loc la 1 decembrie sau la 1 ianuarie.

Există și câteva puncte cheie ale acestei înțelegeri flexibile. Printre altele, ambasadorii UE s-au înțeleg că Brexit va avea loc în prima zi a lunii ce urmează după ratificarea Acordului de retragere sau pe 1 februarie 2020.

De asemenea, acordul nu mai poate fi renegociat în timp acestei perioade de extindere. Marea Britanie trebuie să nominalizeze un candidat pentru un post de comisar UE. În acest acord se mai spune și că Regatul Unit mai are dreptul să renunțe la Brexit.

În ceea ce îi privește pe românii care lucrează în Marea Britanie, aceștia trebuie să se înregistreze pentru a primi drept de ședere în Regat.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

„Obiectivul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada următoare, vizează intensificarea campaniei de informare adresată cetățenilor români din Marea Britanie, în vederea sprijinirii procesului de înregistrare a acestora, pentru a putea beneficia, în continuare, de drepturile dobândite.

În acest sens, MAE încurajează toți cetățenii români care doresc să rămână în Marea Britanie și după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil și să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistență suplimentară”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.