Viata in Anglia. De ce spun romanii ca aici e Rai

0
950
Viata in Anglia

Viata in Anglia. Circa 40% dintre românii care locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii nu reușesc să economisească nimic, în timp ce puțin peste 30% reușesc să strângă o sumă până în £300 lunar. Aproximativ 10% economisesc între £300- £500/lună, mai puțin de 20% fiind cei care pot pune deoparte mai mult de £500 pe lună.

Viata in Anglia

Românii care sunt stabiliți în Marea Britanie lucrează în domenii slab plătite: construcții, servicii, agricultură și câștigă relativ mici adunate lună de lună. În plus, cheltuielile sunt foarte mari, în special chiriile și transportul.

Viata in Anglia

În Marea Britanie, salariul mediu a fost de £27000/an (aproximativ £2250/lună) în 2016. Dacă din acesta se scad taxele pe venit, costul chiriei/ratei, alimentele, îmbrăcămintea, transportul, întreținerea și alte cheltuieli esențiale, suma rămasă este foarte mică, lăsând la o parte eventuale vicii, taxe de școlarizare sau alte cheltuieli neprevăzute.

Andreea, 29 de ani, Marketing Manager, Londra – de 8 ani în UK

Reporter: De ce ai plecat din România? Și de ce ai ales tocmai UK?

Andreea: Voiam să studiez Media și PR, iar UK este unul dintre locurile de referință pentru aceste industrii. Pe lângă asta, eram foarte curioasă cum este să locuiești într-o altă țară.

Ce te-a facut să rămâi?

A fost o aventură în care m-am aruncat cu mult entuziasm și pozitivitate. După facultate am vrut să fac un master, după master au venit internship-uri și primul job. Întâi, un rol micuț la o companie tech de lângă casă, apoi un graduate scheme la O2 Telefonica și după (de aproape doi ani) la Google. Între timp, am lansat și un start-up cu încă doi co-founderi.

Roberta, 30 de ani, Specialist Comunicare, Londra – de 3 ani în UK

Reporter: De ce ai plecat din România?

Roberta: Curiozitate. Fusesem deja plecată cu bursa Erasmus în Germania pe parcursul studiilor de Master și atunci am luat virusul. După întoarcerea din Erasmus, am terminat studiile, am lucrat câțiva ani în București, însă ideea plecării a rulat mereu în fundal. Viața aici este mai bună pentru că aici și în alte țări europene, sistemul este o prezență discretă în viața ta, nu reprezintă o piedică, nu e intruziv. Pe de altă parte, viața acasă este mai bună pentru că aparții, iar apartenența – deși nu i-am intuit inițial importanța – este un sentiment care te rotunjește ca om.

Viata in Anglia

 

Costul chiriei variază în funcţie de oraş, zonă, tipul locuinţei închiriate şi suprafaţa ocupat. Cel mai scump este, fireşte, Londra. În alte oraşe mari, preţul de închiriere al unei camere porneşte de la 50-70 de lire pe săptămână, iar al unui apartament de la 200 de lire pe săptămână.

Cea mai ieftină variantă este cea a închirierii unui loc într-o cameră, însă în acest caz este important cum vă înţelegeţi cu colegii de cameră.

Viata in Anglia

Când vă pregătiţi bugetul, ţineţi cont că odată cu prima chirie veţi avea de achitat şi o sumă de garanţie („deposit”). Ieftin şi bun – aşa se poate rezuma mâncarea din Marea Britanie.

Preţul alimentelor în supermarketuri este de multe ori chiar mai mic decât în România şi există o varietate mare de cantine, localuri cu autoservire şi gherete cu specific divers şi preţuri foarte bune. În total, o persoană plăteşte aproximativ 150-200 de lire pe lună pentru mâncare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.