Studii in Anglia – Costuri de scolarizare, chirie si alte cheltuieli

0
863

Studii in Anglia – Costuri – Calitatea invatamantului din Anglia e una ridicata, iar costurile sunt pe masura. Exista insa destule metode alternative prin care un elev bun poate sa urmeze cursurile unei universitati de top.

Daca vrei sa faci studii in Anglia, fie ca vorbim despre cursurile unei facultati sau masterat chiar, taxele de scolarizare sunt la fel indiferent de universitatea aleasa, cu mici exceptii.

In principiu, daca o universitate te accepta si indeplinesti criterii si cerintele privind rezultatele la invatatura, taxa de scolarizare va fi una intre 9.000-9.250 de lire sterline.

Pana in anul 2013 aceasta taxa era de doar 3200 de lire si era subventionata partial de guvernul britanic. Aceste conditii sunt valabile doar pentru cei din Europa, pentru ceilalti taxele fiind mult mai mari.

Studii in Anglia – Costurile unui an de studiu + imprumutul

Tuition Fee Loan este un imprumut menit sa ajute studentii care urmeaza cursurile unei facultati in Anglia sa scape de povara financiara a taxei de scolarizare. Acest imprumut va fi returnat abia dupa ce studentul va termina facultate, se va angaja si va castiga peste o anumita suma.

Exista si variante alternative care merita studiate prin care se pot obtine chiar si mai multi bani imprumut pentru a ajuta cel putin partial si la restul cheltuielilor necesare in timpul anilor de studiu.

Studii in Anglia – Costurile cu chiria

Probabil a doua cea mai mare cheltuiala a unui student, dupa taxa propriu-zisa de scolarizare, este cazarea. In Anglia preturile difera de la oras la oras, cel mai scump fiind Londra. In primul an se asigura cazare in campus, la cerere, ce costa 60 de lire pe saptamana, 240 de lire pe luna.

In general cazarea se face intr-un apartament cu minimum 5 camere separate, fiecare locuita de cate un student, cu living, bucatarie si 2 bai comune.

Costurile necesare pentru mancare

Mancarea nu reprezinta ceva foarte costisitor, variantele sunt multiple si se poate face chiar si economie. In Anglia exista produse la supermarket ce sunt chiar mai ieftine ca in Romania. Cu greu se depaseste 100-150 de lire pe luna cu mancarea.

Un meniu la KFC sau la McDonald’s costa in jur de 5 lire, iar un pranz in oras are pretul intre 8 si 15 lire, variante mai costisitoare pentru un student.

Abonamente la internet, telefon, transport in comun

Costul unei cartele telefonice este de 15 lire pe luna iar abonamentul de internet ajunge sa coste in jur de 25 de lire. In cazul campusurilor universitare, din fericire pretul internetului este inclus in pretul cazarii.

Transportul in comun este mult mai costisitor decat in Romania, motiv pentru care cei mai multi studenti incearca sa-si gaseasca chirie cat mai aproape de scoala pentru a reduce aceste costuri definitiv.

Nici o calatorie cu mijloacele de transport in comun nu e mai ieftina de 1 – 1,5 lire. Abonamentele costa cel putin 40 de lire pe luna sau 280-300 pe an. Economia pe care o poti face mergand pe jos pana la facultate e una substantiala.

Studii in Anglia – Alte costuri suplimentare

Cartile se gasesc cu usurinta in biblioteci moderne si extrem de accesibile astfel ca nu trebuie sa investesti prea mult. Mai mult, in biblioteci sunt disponibile calculatoare, internet gratuit, posibilitatea de a printa materiale, eseuri, la preturi decente.

Haine – daca esti o persoana nu foarte pretentioasa, in Anglia exista cel putin la fel de multe oportunitati ca si in Romania. Chinezii si indienii detin magazine in care orice produs costa 1 lira si se gasesc de toate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.