Mesaje de Craciun in suedeza. Cum le urezi sarbatori fericite prietenilor nordici

Aceste mesaje de Craciun in suedeza pot crea confuzii pentru cei care nu sunt nativi ai acestei limbi.

0
1685

Aceste mesaje de Craciun in suedeza pot crea confuzii pentru cei care nu sunt nativi ai acestei limbi.
Daca sunteti familiarizati cu limba engleza, nu va lasati pacaliti!
In suedeza, cuvantul „God” nu face referire la Dumnezeu, ci inseamna bunatate/fericire.
Atunci cand doriti sa faceti sa le urati celor dragi din Scandinavia „Craciun Fericit”, puteti folosi expresia ‘God Jul och Gott Nytt År’.

Mesaje de Craciun in suedeza

Daca mergeti in Suedia, veti observa ca timp de patru saptamani de la Craciun, suedezii se saluta cu expresia ‘God Fortsättning’. Acest salut se foloseste de obicei cu prietenii cu care suedezii nu au apucat sa se vada personal, in preajma Sarbatorilor. Este o urare de bine si reprezinta o continuarea a urarilor de Craciun sau de Anul Nou.
In Romania, obiceiul este unul asemanator, atunci cand in prima parte a noului an, oamenii isi ureaza „La multi ani!”.

Mesaje de Craciun in suedeza

O alta urare folosita de suedezi in preajma sarbatorilor este ‘God Helg’. Desi ‘helg” inseamna weekend in limba suedeza, in contextul Craciunului, urarea poate fi tradusa ca „Sarbatori fericite!”.

Mesaje de Craciun in suedeza. Cum sarbatoresc nordicii Craciunul

„Ziua Luciei in Suedia”
Inaintea de aparitia crestinismului, suedezii celebrau „midvinterblot” in noaptea solstitiului de iarna. Cuvantul s-ar traduce ca mijloc-iarna-sange si se refera atat la sacrificiul uman, cat si la cel animal. Acest ritual se desfasura in locuri sacre. Fiecare biserica veche din Suedia a fost cladita pe un asemenea loc. Aceasta traditie pagana a fost abandonata in jurul anului 1200 d.C. datorita misionarilor.

„Cea mai lunga sarbatoare din Suedia este Craciunul. Celebrarea incepe in data de 13 decembrie cu Ziua Luciei, care, dupa cum spune legenda este cea mai lunga noapte a anului, cand omul si bestia deopotriva simt senzatia de foame. Imbracata in alb si purtand pe cap o coroana cu lumanari aprinse, Sankta Lucia este urmata de o suita de fete, tot in alb. O sarbatoare a curatiei, a candorii, a copilariei. Cantecul Sanktei Lucia in suedeza este cel mai reusit si cel mai frumos, putand sa dezghete si cele mai inghetate suflete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.