Mai mulți ciobani români exploatați în Italia au fost salvați de polițiști

0
569
FOTO: Kaatjem/Pixabay.com
FOTO: Kaatjem/Pixabay.com

Autoritățile din Italia au descoperit mai mulți oameni exploatați în trei ferme agricole italiene din localitățile Matelica, Penna San Giovanni și Montemonaco, din provincia Macerata.

Potrivit Corriere Adriatico, administratorii fermelor nu plăteau contribuții la stat pentru 9 muncitori străini, cei mai mulți români. Muncitorii nu primeau nici măcar minimul prevăzut de lege și nu beneficiau de nicio zi liberă.

Ancheta a pornit de la o sesizare făcută de unii muncitori români exploatați. Aceștia s-au adresat Ambasadei României de la Roma, potrivit rotalianul.com. Imediat, carabinierii au început o investigație și au descoperit mai multe încălcări ale drepturilor muncitorilor.

Cei mai mulți erau ciobani și nu aveau contract de muncă și lucrau de dimineață până noaptea târziu. De asemenea, autoritățile au descoperit că aveau condiții de lucru degradante. Programul începea de la 6:30 și se încheia la 22:00, iar pentru o zi luau aproximativ 2,5 euro pe oră.

Carabinierii au concluzionat și că niciun cioban nu a făcut cursuri de protecție și siguranță la locul de muncă și nu aveau niciun fel de asistență sanitară în caz de nevoie. Oamenii legii italieni au decis să le sechestreze administratorilor firmei bunuri estimate la aproximativ 94.000 de euro.

Judecătorii Tribunalului din Macerata au emis o dispoziție de control judiciar pentru cele trei ferme agricole, care vor putea funcționa în continuare, însă cu o activitate restrânsă.

În ultimii ani, crescătorii de animale din Italia s-au plâns că nu găsesc ciobani. Mai mult, fermierii, mai ales cei din zona de sud, spun că românii care lucrau ca păstori s-au îndreptat spre țări în care se plătește mai bine și condițiile de lucru sunt mai bune. Un cioban câștigă în Italia în jur de 700 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.