O romanca de la Cotnari produce unul din cele mai bune vinuri din Elvetia

O romanca de la Cotnari produce unul din cele mai bune vinuri din Elvetia chiar pe pamantul ei, pe care il detine in regiunea elvețiană Valais.

0
3229

O romanca de la Cotnari produce unul din cele mai bune vinuri din Elvetia chiar pe pamantul ei, pe care il detine in regiunea elvețiană Valais.
Valentina Andrei a devenit un nume apreciat printre cunoscatorii de vinuri bune din Elvetia.
Romanca originara din Botosani obisnuia inca de la varsta de 14 ani sa mearga la cules de struguri, in regiunea Cotnari, iar treptat, si-a luat diplomele in inginer viticol.

O romanca de la Cotnari produce unul din cele mai bune vinuri din Elvetia intr-un domeniu in care activeaza de cele mai multe ori doar barbatii.
Intr-un interviu pentru RFI, valentina Andrei si-a castigat respectul dupa ani buni in care a studiat viticultultura.
Dupa ce a obtinut diplomele de inginer viticol, romanca a „furat” meseria vreme de 6 ani de la Marie Marie-Thérèse Chappaz, specialista numarul unu a vinului elvetian.
Astazi, botosaneanca produce unul din cele mai bune vinuri elvetiene Vestea ca o romanca de la Cotnari produce unul din cele mai bune vinuri din Elvetia i-a incantat si pe conationali. Unii dintre ei i-au devenit clienti.

„E amuzant. Traiam de mai bine de zece ani în Elvetia si nu cunosteam niciun roman. De cand au inceput sa apara articole in presa, au inceput sa mă caute şi românii de acolo. Aşa mi-am făcut deja vreo 12 clienti romani din Elvetia, de cele mai multe ori medici sau informaticieni.”, a povestit ea.

Valentina detine, astazi, propria ei vie, care ii poarta si numele si intentioneaza sa isi mai cumpere cateva parcele pe care sa planteze feteasca si babeasca, doua soiuri autohtone din Romania.

O romanca de la Cotnari produce unul din cele mai bune vinuri din Elvetia

Ce spune Valentina Andrei despre calitatea vinurilor din tara ei natala, Romania, locul de unde a plecat de 14 ani.

„Cred ca tinand cont de expunerea la soare, pamant si soiurile care exista in Romania, nu se fac destule eforturi. S-ar putea face vin mult mai bun! Uneori am impresia ca sunt prea moderni, ca fac vinuri prea vanilate si nu respecta destul soiul de vin”, a mai spus ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.