Iohannis, despre guvernul de la Chișinău: „Nu suntem deloc convinși că vrea parcursul european”

0
554
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este „deloc convins” că actualul guvern de la Chișinău își propune ca obiectiv parcursul european, iar Bucureștiul va relua „cooperare deplină” doar când vor exista acțiuni concrete în acest sens.

„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.

Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică”, a spus președintele Iohannis, întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Republica Moldova ar putea avea probleme și cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a spus despre actualul Guvern că este unul politic, asumat de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat și a comentat faptul că prim-ministrul Ion Chicu a ales să facă prima sa vizită oficială la Moscova.

„Faptul că un guvern menţine relaţii de bună vecinătate în jurul ţării respective nu e neapărat un lucru rău(…) Cred că Domnul Chicu, alegând să meargă prima oară la Moscova, a vrut să dea un semnal că pentru guvernul pe care-l conduce relaţia cu Rusia, cu Moscova este foarte importantă. Şi cel puţin eu aşa înţeleg, că această relaţie este mai importantă decât relaţia cu Bruxellesul sau Bucureştiul”, a afirmat Dragoş Tudorache.

Eurodeputatul a explicat şi la ce etapă este acum sprijinul financiar pentru R. Moldova, menţionând că UE va încerca să nu-i lase pe cetăţenii R. Moldova să suporte consecinţele acţiunilor politicienilor.

„La acest moment, suntem încă în faza iniţiată în vară, de la momentul învestirii Guvernului Sandu şi anume faza în care toate mecanismele financiare au fost redeschise şi UE prin toate instituţiile ei acţionează cu toată deschiderea pentru acordarea sprijinului financiar şi a tuturor celorlalte mecanisme financiare între Uniune şi Republica Moldova.

Însă, ele rămân, aşa cum au fost întotdeauna, condiţionate de acţiunea politică de la Chişinău. În toate întâlnirile care au avut loc de la schimbarea guvernamentală până acum, au fost spuse foarte clar. Da, la acest moment sprijinul financiar este încă accesibil, însă dacă de la Chişinău semnalele şi acţiunile politice denotă o îndepărtare de la angajamentele luate, atunci consecinţele se vor vedea imediat inclusiv în plan financiar. Noi vom încerca întotdeauna să echilibrăm măsurile luate în aşa fel încât beneficiarii finali, în mare parte atunci când e vorba de cetăţenii R. Moldova, să nu sufere.

E limpede pentru noi că nu ei trebuie să suporte consecinţele acestor acţiuni politice de la Chişinău şi a modului în care relaţia UE-Chişinău funcţionează. Însă Guvernul din R. Moldova trebuie să înţeleagă că poartă responsabilitatea pentru modul în care acest sprijin financiar va continua să funcţioneze”, a precizat Dragoş Tudorache, pentru Radio Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.