Pensia dupa munca in strainatate. Ghid util

0
3043

Pensia dupa munca in strainatate poate sa fie salvarea romanilor la batranete. Cei care au muncit in strainatate, cu contract de munca, au dreptul sa primeasca bani frumosi de la statul in care au activat.

Conform regulamentelor impuse de UE, un roman care a muncit in Europa poate sa incaseze fara probleme bani pentru munca prestata in strainatate. Legislatia impune o singura conditie. Cei care depun dosarul de pensionare trebuie sa fi lucrat cel putin un an cu contract de munca.

Pensia dupa munca in strainatate. Ghid util

Cei care indeplinesc conditia pensionarii trebuie sa depuna dosarul la Casa Judeteana de Pensii din judetul in care au domiciliu. Casa Nationala de Pensii este cea care se ocupa de identificarea drepturilor ce i se cuvin solicitantului. De exemplu, daca locuiesti in Germania trebuia sa stii ca varsta la care te poti pensiona este de 67 de ani, iar contributia ta la sistemul de pensii trebuie sa fie de cel putin 45 de ani. Cele doua case de pensii, din Romania si Germania, vor calcula pensia cuvenita proportionala cu perioasa de contributie. Transferul din valuta in lei se va face la cursul BNR al zilei respective. De asemenea, pensia din strainatate se poate cumula cu cea din Romania.

Acte necesare pensionarii:

– Formularul E 207
– declaratie pe propria raspundere
– copie dupa actul de identitate romanesc, daca detin dubla cetatenie sau daca au mentinut cetatenia romana
– carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate
– livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate
– diploma de studii original sau in copie certificata de institutiile din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii, dar si forma de invatamant
– adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contract colectiv sau individual de munca


Cei care primesc pensii din strainatate, dar nu mai locuiesc in tara respectiva au obligatia de a transmite anual pana la 31 decembrie a fiecarui an un certificat de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.