Tensiuni în politica Marii Britanie. Brexit-ul se amână din nou

0
577
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Guvernul britanic a trimis o scrisoare oficială prin care cere amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut în cursul nopții de duminică de către președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Executivul britanic a cerut amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020 printr-o scrisoare oficială, însă nu este semnată de premierul Boris Johnson. Premierul ar fi refuzat să semneze scrisoare, potrivit BBC News, spunând că e o greșeală decizia Camerei Comunelor de a mâna Brexit-ul.

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexit-ul până când va fi adoptată legislația prin care se va implementa acest acord și i-au cerut lui Boris Johnson să solicite liderilor UE un nou termen pentru ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar.

Adoptarea legislației pentru Brexit ar dura cel puțin două luni. Potrivit unei legi date de Parlamentul britanic, premierul este obligat să formuleze o solicitare oficială privind amânarea Brexit.

Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum.

Premierul britanic a susținut vineri că acordul de ieşire din UE obţinut la Bruxelles este cea mai bună variantă. „Nu există soluţie mai bună decât aceea pe care o apăr mâine (sâmbătă)”, a declarat Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.

Nu toți liderii sunt de acord cu o nouă amânare a Brexit-ului. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, înainte să dea votul în Camera Comunelor, că se opune unei noi extinderi.

„Nu fac valuri politice, nu vreau să îmi dau cu părerea dacă Parlamentul britanic va vota una sau alta, dar nu cred că mai poate fi acordat un alt termen. Ar trebui să încheiem aceste negocieri și să începem să discutăm despre relația noastră viitoare și să finalizăm procesul”, a declarat, vineri, cu o zi înainte de votul din Camera Comunelor, Macron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.