Bani in Japonia – Ghid cu informatii importante pentru cei care vor sa calatoreasca sau sa schimbe bani

0
1386

Bani in Japonia – Fie ca vorbim despre turistii care vor sa mearga in Japonia, fie despre romanii care calatoresc in scop profesional sau chiar vor sa se mute acolo, avem un ghid despre sistemul japonez monetar.

Intr-o singura luna, in medie, in Japonia sosesc peste 2 milioane de oameni din intreaga lume, cifra in continua crestere. Multi dintre ei sunt romani, si acestia din ce in ce mai multi. Este si firesc sa se intample acest lucru in conditiile in care ai ocazia sa vezi cele mai rapide trenuri din lume, sa mananci sushi de cea mai buna calitate, sa vezi muntii nordici si multe altele.

Bani in Japonia – Tara soarelui rasare nu este tocmai cea mai ieftina tara din lume, asa ca dramuieste cu grija banii pentru a avea parte de o experienta japoneza completa si fara incidente. Iti venim si noi in ajutor cu un ghid despre moneda locala si sistemul bancar din aceasta tara.

Bani in Japonia – Moneda nationala

Moneda nationala in Japonia se numeste yen. Monedele  se gasesc, ca valoare, de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 de yeni. Monedele arata destul de interesant si spectaculos, cu dimensiuni si stiluri diferite. Unele monede sunt gaurite in mijloc de exemplu, altele au marginile decorate pentru a putea fi diferentiate.

Banconetele se folosesc pentru sume mai mari, avand valori de 1.000, 2.000, 5.000 si 10.000 de yeni.

Monedele straine nu sunt acceptate in Japonia, asa cum se intampla de exemplu in Europa, unde poti sa platesti cu Euro chiar si in unele tari care nu au adoptat moneda inca. Pentru a te asigura ca ai fonduri la indemana, schimba  bani inainte de calatorie.

Banii in Japonia – Schimbul valutar in Japonia sau in strainatate

Inainte de a pleca in Japonia documenteaza-te cu atentie si vezi care e cea mai buna solutie pentru tine. In principiu, o sa gasesti mai greu in Romania sau in alte tari sa schimbi bani in yeni. In alta ordine de idei, cursul valutar tinde sa fie mai bun daca schimbi banii chiar in Japonia, insa nu te lasa fara fonduri la indemana pe timpul calatoriei.

Categoric sunt de evitat casele de schimb valutar din aeroporturi sau hoteluri, cel putin nu pentru sume mari pentru ca ratele de schimb sunt de obicei foarte defavorabile clientului in aceste zone de tranzit pentru turisti.

Chiar o optiune mai avantajoasa in aeroport este utilizarea unui bancomat, insa intereseaza-te dinainte despre rata de schimb pentru fiecare banca in parte si pentru utilizarea ATM-ului.

Bani in Japonia – Cecurile de calatorie

Este important de stiut ca in Japonia nu sunt acceptate cecurile pentru plati directe. Daca ai un cec va fi nevoie sa il incasezi de la o banca sau de la serviciile de schimb valutar.

Ratele la care poti face aceasta tranzactie sunt dezavantajoase.

Cardurile par sa fie cea mai buna solutie pentru turistii care merg in Japonia si cea mai practica solutie. Cu toate astea, Japonia e o societate care se bazeaza in mare parte pe tranzactiile cu cash, asa ca in afara de comerciantii importanti, hotelurile serioase si restaurantele bune, restul oamenilor cer cash si nu au tehnica necesara pentru a accepta plata cu cardul.

Nu in ultimul rand, e important sa-ti anunti banca inainte de a pleca in Japonia ca urmeaza sa efectuezi o calatorie si plati sau retrageri din cont din acea parte a lumii. Sistemele de siguranta ale bancilor blocheaza card-urile atunci cand depisteaza brusc activitati dintr-o zona geografica indepartata de cea cunoscuta utilizatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.