Tarta frantuzeasca cu mere si caramel. Mai bun nu exista

0
97
tarta frantuzeasca cu mere si caramel

Tarta frantuzeasca cu mere si caramel. Dupa asa un titlu de reteta, urmeaza un preparat dulce, gustos, elegant si, foarte important – usor de facut si ieftin!

Prajitura rasturnata seamana cu tarta Tatin, dar blatul este un pandispan vanilat. Stratul de caramel este o nebunie – mai ales ca nu ma zgarcesc la el! O prajitura de toamna si iarna care merge foarte bine impreuna cu un mot de frisca, un glob de inghetata sau cu un sos de vanilie.

Tarta frantuzeasca cu mere si caramel

Observatii: Alegeti de la inceput o cratita potrivita (26-28 cm) si faceti zaharul ars direct in ea, continuand apoi cu prajitura. Daca preparati caramelul intr-o craticioara si-l turnati intr-o forma cu pereti detasabili, acesta si zeama merelor vor curge in cuptor! In acest caz este bine sa asezati forma detasabila pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt. Astfel nu va murdariti cuptorul si puteti recupera si zeama scursa din forma. In plus, ar trebui infasata forma detasabila in folie de aluminiu care sa nu permita scurgerea caramelului. Cel mai bine folositi o cratita clasica sau o tava dreptunghiulara cu pereti mai inalti (cam de 20 x 30 cm).
Se folosesc mere Ionatan pentru ca nu sunt chiar atat de dulci ca si Golden. Merele pot fi inlocuite si cu alte fructe: pere, prune, caise sau rondele de ananas.
Ingrediente si cantitati:

3 kilograme de mere (secretul este sa folositi mere din soiuri diferite)
150 de grame de unt
150 de grame de zahar (de preferat brun)
5 oua

Tarta frantuzeasca cu mere si caramel

Pentru caramel: 200 de grame de zahar si exact 10 cl de apa (adica o lingura de supa).

Mod de preparare:

1. Pentru caramel: amesteca zaharul cu apa intr-o cratita si pune siropul pe foc, amestecand usor pana capata o culoare aramie. Imediat ce este gata, asa fierbinte, rastoarna-l in vasul de tarta, in care vei coace prajitura, si rasuceste tava astfel incat caramelul sa o acopere complet, dar si marginile acesteia. Lasa-l sa se raceasca.

2. Curata merele si taie-le in bucatele. Pune-le intr-un vas, adauga cateva linguri de apa, acopera-le cu un capac si lasa-le pe foc circa 15 minute. Adauga zaharul si, cu ajutorul unei spatule de lemn, cu grija, ca sa nu se sfarame merele, amesteca. Lasa pe foc vasul inca 10 minute, pana se evapora complet apa.

Tarta frantuzeasca cu mere si caramel

3. Incinge bine cuptorul. Sparge ouale si bate-le ca pentru omleta, apoi adauga-le incet peste mere. Adauga untul bucatele si amesteca, inca o data, usor. Rastoarna merele peste tava in care ai pus caramelul si da totul ca cuptor, in bain-marie. Ai grija ca apa sa fie de la bun inceput calda – spre fierbinte.

4. Prajitura sta la cuptor circa doua ore, la foc mic. Dupa ce este gata, tarta trebuie sa stea circa trei ore, inainte de a fi buna de servit.

Sfat: Tarta merge foarte bine cu frisca sau cu crema de vanilie (trei oua, sase linguri cu zahar, amestecate bine, peste care adaugi trei linguri cu faina si lapte cald, in care ai pus un betigas de vanilie sau zahar vanilat, apoi crema se pune pe foc pana se ingroasa putin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here