Salarii in turism in Cipru. De ce muncesc romanii aici

0
843
salarii in turism in cipru

Salarii in turism in Cipru.  Sute de români zboară zilnic spre Cipru, iar mulţi dintre ei îşi găsesc imediat de lucru, pe salarii de 700-800 de euro. Un venit mare, comparativ cu cel din România.

Datele oficiale ale Guvernului arată că sunt peste 10.000 de români care lucrează în Cipru, însă numărul lor este mult mai mare şi în continuă creştere.

Salarii in turism in Cipru

Cei mai mulţi români care au început în ultimii trei ani munca pe insulă se consideră norocoşi pentru că şi-au găsit foarte repede un job şi salariile sunt foarte bune, în special în staţiunile de pe malul Mediteranei, Limasol, Larnaca sau Ayia Napa.

„Am venit aici acum trei ani, la invitaţia unui prieten, iar la trei ore după ce a aterizat avionul mi-am şi găsit de lucru. Pur şi simplu ne-am dus să mâncăm la un KFC, am întrebat dacă au nevoie de oameni şi mi s-a spus că pot să încep munca în seara aceea, de la ora şapte. Era ora patru când am ajuns acolo”, spune Cosmin Ionescu.

Salarii in turism in Cipru

El a început să lucreze ca ajutor de bucătar, apoi şi-a luat permisul de muncă şi s-a angajat, după puţin timp, ca sistent turistic la agenţia Ortdhodoxu. La fel de mulţumite sunt şi cele cinci femei care au ajuns în zona muntoasă a Ciprului, la popasul de la Prodromos, unde au avut norocul de a găsi un loc de muncă plătit cu 700 de euro pe lună, firma asigurându-le cazarea şi masa.

„Am venit din aprilie şi acum am adus-o şi pe fiică-mea, de două săptămâni. O să lucreze aici, cu mine, de săptămâna viitoare, că am lăsat-o să se mai odihnească puţin”, a mărturisit una dintre debarasatoarele restaurantului.

Salarii in turism in Cipru

Angajatorii din Grecia sau Cipru asigură gratuit cazarea şi masa candidaţilor selectaţi să muncească pentru ei şi le oferă bonusuri de performanţă cuprinse între 100 de euro şi 300 de euro.

Angajatorii din Cipru caută personal pentru spălarea vaselor în bucătărie, cameriste, ajutoare în bucătărie, femei de serviciu, ospătări şi ospatariţe. Salariile oferite încep de la 700 de euro şi pot ajunge până la 1.300 de euro pentru un program de nouă ore de muncă pe zi, şase zile pe săptămână.

Românii care muncesc în Cipru de câțiva ani spun că fără studii superioare nu au nicio șansă să câștige în țară mai mult de 1.500 de lei (375 de euro), însă reușesc să ajungă la 1.000 de euro în restaurantele, hotelurile și firmele de construcții cipriote.

Muncesc de aproape opt ani în Larnaca (oraș de pe coastă sudică a Ciprului-n. red.), timp în care am reușit să învăț limbă greacă. Am plecat din Ploiești, unde lucram pe post de croitoreasă, după ce am aflat de la o prietenă că în Larnaca se caută croitorese. Am ales să vin să muncesc aici din cauza faptului că tocmai divorțasem de soțul meu și practic plecarea din țara era șansa mea de a o lua de la început”, povestește Mariana N., 39 de ani, din Ploiești.

Salarii in turism in Cipru

Larnaca este un oraș turistic, cu 25 de hoteluri și 22 de apart-hoteluri, ce cumulează 6.000 de locuri, dar și cu multe restaurante, în care lucrează circa 4.000-5.000 de români, potrivit oficialilor biroului de turism din orașul cipriot.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.