Rețeta Panettone. Care este povestea celebrului cozonac italian

0
711
Rețeta Panettone FOTO: guanabarino/Pixabay.com
Rețeta Panettone FOTO: guanabarino/Pixabay.com

De Crăciun, de pe mesele italienilor nu lipsește „Il panettone”. Cozonacului italian i s-a dus vestea și acum e popular și în țări precum Germania, Franța și a ajuns și peste Ocean, în Statele Unite ale Americii sau Canada. În acest articol vă prezentăm povestea acestui cozonac și rețeta Panettone.

De aceste cozonac sunt legate mai multe legende. Singurul lucru clar este că rețeta Panettone s-a născut la Milano. Una dintre povești, care este și cea mai populară, vorbește despre un cavaler din Milano, Unghetto degli Atellani, care se îndrăgostește de Adalgisa, fiica unui patiser pe nume Toni.

Pentru a o cuceri pe fată, cavaleru se deghizează într-un patiser și inventează o pâine dulce la care adaugă și ouă, stafide și bucăți confiate de coajă de citrice. Și cu acest preparat dulce reușește să o cucerească pe tânără.

Apoi, ducele de Milano, Ludovico il Moro Sforzo (care a trăit între 1452 și 1508), și soția sa, Beatrice d`Este, autorizează căsătoria celor, iar la nunta lor se spune că ar fi fost și marele artist Leonardo da Vinci. Însă reușita tânărului cavaler nu a fost trecută cu vedere și a fost încurajat să-și deschidă o patiserie în care să vândă „Il Pan del Ton”, care ulterior a devenit Panettone, potrivit 24orenews.it.

Rețeta Panettone ar fi inspirată dintr-o brioșă

Mai există o poveste care spune că rețeta Panettone ar fi, de fapt, inspirată de o brioșă. Se spune că, de Crăciun, la curtea lui Sforza, bucătarul intră în pană de timp și-l roagă pe un ajutor de bucătar să facă o rețetă de cozonac inspirată de o brioșă. Toată lumea a apreciat nouă prăjitură, iar cozonacul a fost botezat după numele ajutorului de bucătar pe care îl chema Toni.

Cozonacul Panettone își pierduse pentru o vreme din popularitate. Totul s-a schimbat din 1919, când tânărul patiser milanez Angelo Motta transformă cozonacul care avea forma unei brioșe, într-o prăjitură care forma unei cupole. De asemenea, a modificat și rețeta aluatului și l-a făcut să crească de trei ori mai mult. Apoi, un alt patiser, Gioacchino Alemagna, a venit cu alte modificări la rețetă, iar între cei a început un adevărat duel.

Însă, concurența dintre cei doi a fost benefică, pentru că Panettone a devenit foarte popular din nou, iar după Al Doilea Război Mondial vânzările au crescut și a devenit foarte accesibil, un aspect foarte important având în vedere situația economică din perioada respectivă. De-a lungul timpului rețetele au evoluat. Patiserii au mai adăugat bucăți de ciocolată, diverse tipuri de creme fine sau chiar lichioruri de citrice.

Rețetă Panettone. Nu e greu de făcut, dar e nevoie de răbdare

Pentru a face Panettone ai nevoie de următoarele ingrediente: 420 de grame de făină, 3 ouă, 60 ml de apă, 60 ml de lapte, 1 plic de drojdie uscată de 7 grame, 5 linguri de unt, 100 de grame de zahăr, coaja de la o lămâie și o portocală (atenție, să fie citrice bio, nu stropite), 100 de grame de stafide, 50 de grame de merișoare uscate, esență de vanilie, un praf de sare.

Într-un bol se amestecă laptele cu apa și apoi se adaugă și drojdie. Amestecul se lasă cam 10 minute, până devine spumos. Se adaugă 4 linguri de făină și o lingură de zahăr. După ce se amestecă bine se acoperă totul cu o folie de plastic. Se ține totul la cald aproximativ 30 de minute.

Se bat separat ouăle cu zahărul rămas. Adăugați esența de vanilie și coaja de la citrice. Se adaugă apoi și maiaua care a stat la cald, făină, unt, praful de sare și totul se amestecă la un robot (aproximativ 10 minute) sau la mână (aproximativ 20 de minute). În timp ce frământați adăugați și stafidele și merișoarele.

Aluatul îl ungeți apoi cu ulei, îl acoperiți și îl puneți la cal pentru aproximativ 4 ore. Forma în care îl puneți ungeți-o cu puțin unt topit, puneți aluatul și-l lăsați din acoperit pentru încă 3 ore. Ar trebui să-și tripleze volumul. Îl puneți apoi la cuptor, la 180 de grade,pentru aproximativ 45 de minute. Încercați să vedeți dacă e copt folosind o sconitoare cât mai lungă. Dacă nu se lipește aluatul de scobitoare înseamnă că e gata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.