Ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană. Ce se schimbă pentru românii din Regat

0
458
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Vineri, 31 ianuarie, este ultima zi în care Marea Britanie mai are calitatea de membru a Uniunii Europene. Despărțirea se face la trei ani și jumătate după ce britanicii au decis, în urma unui referendum, să părăsească Blocul comunitar.

Brexit-ul devine activ de la miezul nopții. Marea Britanie este prima țară care se retrage din UE, iar spațiul comunitar rămâne fără aproximativ 66 de milioane de locuitori, adică 5,5% din totalul de 446 milioane de cetățeni.

Ce urmează pentru ceilalți cetățeni europeni care trăiesc în Regat sau vor să viziteze Marea Britanie? După acest pas urmează o tranziție post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020. Practic, până la sfârșitul anului, potrivit înțelegerii dintre Comisia Europeană și Marea Britanie, cetățenii europeni își vor păstra toate drepturile.

Asta înseamnă, de exemplu, că toți cei care vor să meargă să lucreze în Marea Britanie o pot face în continuare până pe 31 decembrie fără să aibă nevoie de o viză. De asemenea, se poate călători liber până la sfârșitul anului sau se pot face comenzi online de la magazine din Marea Britanie fără taxe speciale.

Însă, foarte important de precizat este că românii care se află în Regat și vor să rămână și după 31 decembrie 2020 trebuie să aplice pentru statutul de „settled status” sau „pre-settled status”.

Mai exact, statutul de rezident „settled” se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de prerezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statutul de rezident.

Până acum au aplicat pentru statutul de rezident peste 437.000 de români și, potrivit Ambasadei României în Marea Britanie, nu au fost până acum refuzuri.

De asemenea, foarte important de spus este că Executivul britanic lucrează la un sistem de acceptare a migranților pe care să-l implementeze de anul viitor. Migranții ar urma să primească un punctaj pentru acordarea vizei de lucru în funcție de pregătirea profesională sau vârstă. Însă, important de precizat este faptul că nu e vorba de cetățenii care aplică pentru statutul de rezident anul acesta, ci pentru cei care vin în Regat de anul viitor.

Analiștii spun că adevăratele negocieri dintre Comisia Europeană și Marea Britanie abia acum încep. Premierul britanic, Boris Johnson, un înverșunat susținător al Brexit-ului, speră să obțină un acord comercial cu UE până la sfârșitul anului. Însă, un reprezentant al Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt Eric Mamer, a spus că probabil nu va fi timp pentru finalizarea negocierilor până pe 31 decembrie 2020.

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.