Guvernul Maia Sandu a fost dat jos de pro-rușii președintelui Igor Dodon

0
591
FOTO: Maia Sandu/Facebook
FOTO: Maia Sandu/Facebook

Guvernul condus de Maia Sandu a căuzut după votul moțiunii de cenzură. Au fost 63 de voturi din 101 pentru demiterea guvernului. Moțiunea de cenzură a fost depusă chiar de partenerii de guvernare, PSRM. De asemenea, voturi au venit și de la PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc.

În fața parlamentului din Chișinău a început un protest. „Vă mulţumesc că sunteţi aici. Ei au vorbit frumos câteva luni de zile, că vor o ţară pentru oameni, iar când şi-au dat seama că le lichidăm schemele, când au înţeles că noi nu doar vorbim, au înţeles că s-ar putea să vină un Procuror independent, atunci ei s-au speriat.

Am ştiut că va fi greu şi am încercat, am mers mai departe, dar acum se pare că va trebui să fim uniţi şi să nu ne lăsăm descurajaţi şi să mergem mai departe. Cel mai important lucru este acum să nu ne supărăm, să nu pierdem încrederea. Noi suntem puternici şi trebuie să mergem până la capăt”, a declarat Maia Sandu în fața protestatarilor.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că va accepta orice candidatură la funcția de premier, propusă de ACUM și PSRM, însă nu o va mai accepta pe Maia Sandu. „Maia Sandu a provocat intenționat căderea întregului Cabinet de Miniștri”, este declarația președintelui Igor Dodon, făcută după demiterea Guvernului condus de Maia Sandu.

Reacții dure din România

Președintele Klaus Iohannis a catalogat demersul inițiat PSRM drept unul îndrepta împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

„Sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, este reacția președintelui României, Klaus Iohannis, la criza politică din Republica Moldova.

Și noul premier Ludovic Orban și-a exprimat îngrijorarea față de demiterea Guvernului de la Chișinău și a declarat că disponibilitate de cooperare cu Republica Moldova va fi foarte mică, dacă nu va exista garanția învestirii unui guvern pro european.

„Am luat act cu profundă îngrijorare de decizia Parlamentului din Republica Moldova de a demite Guvernul Maia Sandu. Guvernul Maia Sandu a reprezentat o garanţie pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană pornit de fraţii noştri de dincolo de Prut.

Decizia ridică multe semne de întrebare privind evoluţia ulterioară a ţării, Vom continua orice program de susţinere a cetăţenilor din R Moldova, dar dacă nu vom avea garanţia învestirii unui guvern pro european, care să asigure democraţia şi să reprezinte interesele cetăţenilor, disponibilitatea de cooperare va fi foarte mică”, a declarat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.