Taxe de autostrada in Grecia. Ce trebuie sa stii

0
1375

Taxe de autostrada in Grecia – Sistemul din Grecia este administrat, pe sectiunile respective, de 6 companii diferite. De aceea, sistemul de taxare este mai complicat decat in alte tari europene. Aceste companii nu doar construiesc, ci si intretin sectiuni de autostrada si taxeaza, fiecare in mod diferit, circulatia pe aceste sectiuni.

In plus sunt taxate si trecerile podurilor si tunelurilor, de exemplu Podul Charilaos Trikoupis (Rio-Antirio) si tunelul submarin Aktio-Preveza. Sistemul de taxare de pe autostrazile din Grecia nu tine cont de greutatea vehiculului, ci de inaltimea acestuia si de numarul de axe, astfel ca un vehicul cu doua axe trebuie sa platesti intre 5,00 – 8,00 euro. Vezi aici o lista cu preturile percepute de Grecia pentru folosirea autostrazilor. In Grecia nu exista vigneta.

taxe de autostrada in Grecia

Taxe de autostrada in Grecia

Sa nu te sperii, nu o sa scoti prea multi bani din buzunar pentru taxele de autostrada. De exemplu pentru Autostrada Egnatia Odos pretul este de 2,40 euro pentru un vehicul cu inaltimea de pana in 2,2 m, pentru Autostrada Attiki Odos taxa este de 2,60, pentru Autostrada Aegean este tot 2,60 euro, iar pentru Autostrada Nea Odos 2.10 euro, etc.Taxa se plateste in numerar la operatorul de la statia de taxare. In unele cazuri, taxa se mai plateste cu monezi care se introduc in aparatul de taxare, sau cu un card bancar.

Practic aici autoturismele platesc o taxa de drum in functie de tronsonul utilizat. Daca mergi sa zicem intre Salonic si Atena, pe o distanta de 520 – 570 de km trebuie sa platesti intre 30 si 85 de euro. Vezi mai multe preturi aici.

Taxa de tunel pentru ruta Aktio – Preveza:

Motociclete – 0,70 euro
Autovehicule cu inaltimea sub 1.30 m, cu 2 axe – 3 euro
Autovehicule cu inaltimea peste 1.3 m, cu 2 axe – 5 euro

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Grecia. Se calatoreste cu pasaportul sau cartea de identitate valabile minim 6 luni. Pentru copiii minori se aplica regulile generale de trecere a frontierei ale Uniunii Europene (pentru mai multe informatii accesati siteul Ministerul Afacerilor Externe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.