Inscrierea copilului la scoala in Franta. Ce trebuie sa stii

0
1392
Inscrierea copilului la scoala in Franta

Inscrierea copilului la scoala in Franta nu difera foarte mult de cea din Romania. In mare, depinde doar de bugetul parintelui sau de pretentiile parintelui vis-a-vis de locul in care copilul o sa studieze.

Scolarizarea in Franta este gratuita si obligatorie pentru cei cu varstele curprinse intre 6 si 16 ani. Diferenta dintre invatamantul francez si cel din Romania consta in faptul ca ultimii 2 ani de studiu sunt optionali, iar daca elevul doreste sa ii urmeze o sa sustina „Le bac”, traditionalul BAC pe care il avem si noi. Daca a promovat examenul, elevul poate sa opteze pentru facultate.

Inscrierea copilului la scoala in Franta

Scolile private din Franta sunt destul de costisitoare. Cheltuielile unui an scolar sunt evaluate undeva intre 1500 Euro si 4000 Euro. Ele sunt de doua feluri: cu contract Sous sau contract Hors. Diferenta este ca cele cu contract Hors au un nivel de invatamant mai ridicat si nu sunt subordonate Ministerului Educatiei.

Inscrierea copilului la scoala in Franta:

Daca vrei sa-ti inscrii copilul la o scoala publica trebuie sa te adresezi „service-ul des ecoles” din arondismentul de care apartii. Daca copilul tau trebuie inscris la un colegiu sau la un liceu trebuie sa te adresezi intai Ministerului Educatiei din Franta, pentru ca informatiile sunt personalizate, in functie de caz.

Actele necesare inscrierii trebuiesc traduse de un „traducteur assermente”, adica de un oficiu de traduceri legalizate. Ce trebuie sa ai la tine cand faci inscrierea:

Certificatul de nastere (daca este cazul)
Dovada parintilor (copie dupa pasaport, carte de sejour sau buletin de identitate)
Carnet de sante – Carnetul de sanatate (este o fisa in limba franceza in care este prezentata starea de sanatate a persoanei)
Dovada locuintei (un contract de inchiriere sau o copie dupa factura de la utilitati sunt tocmai bune)
Dovada asigurarii medicale – „assurance scolaire”

La fel ca si in Romania, scoala incepe la varsta de 6 ani si este impartita dupa cum urmeaza:

CP (cours preparatoire) – Clasa a I-
CE1 (cours elementaire 1re annee) – Clasa a II-a
CE2 (cours elementaire 2e annee) – Clasele a III-a, se mai numeste etapa „des approfondissements”
CM1 (cours moyen 1re annee) – Clasa a IV-a
CM2 (cours moyen 2e annee) – Clasa a V-a
Colegiu – College (6em-3em)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.